Nieuws
Ontdek hier ons laatste nieuws.
Op dinsdag 11 februari 2025 organiseert SVn om 11:00 uur een informatief webinar over de MijnSVn-omgeving voor deelnemers. Dit portaal biedt de mogelijkheid om onder andere rapportages op te vragen, het rekening-courant overzicht in te zien en belangrijke documenten te downloaden.
VvE Nijenheim in Zeist heeft als eerste VvE een Onderhoudslening VvE ontvangen uit het door SVn opgezette en beheerde Toekomstbestendig onderhoudsfonds VvE’s. De lening van 408.766 euro maakt dringend noodzakelijk onderhoud en verduurzaming mogelijk voor het appartementencomplex met 68 woningen, gebouwd in 1973. Het fonds, opgezet in samenwerking met BNG en Invest-NL, ondersteunt grote VvE’s bij het combineren van onderhoud en verduurzaming.
In Hoorn wordt een voormalig saunacomplex gesloopt om ruimte te maken voor 133 nieuwe appartementen. Projectontwikkelaar STED Development, onder leiding van Rob de Groot, transformeert de locatie tot een mix van sociale, middeldure en vrije sector woningen. Dankzij financiering vanuit de Transformatiefaciliteit van SVn kon het project, ondanks aanvankelijke vertraging door bezwaren van omwonenden, worden versneld.
De Transformatiefaciliteit wordt uitgebreid. Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening trekt nog eens 70 miljoen euro uit om transformaties van gebieden en gebouwen naar woningen te stimuleren. Hiermee komt het totale beschikbare budget op 150 miljoen euro. "Deze extra investering in de Transformatiefaciliteit is een cruciale stap in het versnellen van de woningbouw in Nederland", zegt bestuurder Arjen Gielen van SVn, de fondsmanager van de Transformatiefaciliteit.
In het gebied rond station Amsterdam Sloterdijk wordt een oud kantoorpand gesloopt om plaats te maken voor een nieuw wooncomplex met 190 appartementen. Dit project, geleid door HBB Groep en Maarsen Groep, draagt bij aan de transformatie van Sloterdijk van een kantorengebied naar een gemengde stadswijk. Dankzij de financiering vanuit de Transformatiefaciliteit van SVn kan het project al in de planfase verder worden ontwikkeld.
SVn doet op 30 januari 2025 mee aan WOCODA, dé jaarlijkse beurs voor volkshuisvesting. Bezoek onze stand en ontdek hoe wij samen kunnen werken aan een betere en toegankelijke woningmarkt.
In Haarlem en Gouda werkt projectontwikkelaar 1828 Groep aan betaalbare jongerenwoningen voor werkende jongeren van 18 tot 28 jaar. Dankzij financiering vanuit de Transformatiefaciliteit van SVn komt eigen vermogen vrij voor de bouw in Gouda, waardoor daar versneld gestart kan worden. Het project voorziet in totaal in 382 duurzame, zelfstandige woningen, waarvan 135 appartementen in Haarlem en 247 in Gouda.
Vandaag begint de Nationale Klimaatweek 2024! Van 11 tot en met 17 november staat heel Nederland in het teken van duurzaamheid en klimaatbewustzijn. Samen met inwoners, bedrijven en gemeenten wordt gewerkt aan een duurzamere toekomst. SVn is partner van de Nationale Klimaatweek.
Hilversum staat aan de vooravond van een grote transformatie: een verouderd bedrijventerrein nabij het station wordt de komende jaren omgevormd tot een levendige woonwijk, Geuzenpark genaamd. Het project, onder leiding van projectontwikkelaar Prosper Vitae, omvat de realisatie van negen appartementencomplexen, waarvan in de eerste fase zes gebouwen worden ontwikkeld met in totaal 233 woningen.
De Stimuleringslening kleine VvE met NHG is speciaal bedoeld om een Vereniging van Eigenaars (VvE) te helpen hun gebouw energiezuiniger en duurzamer te maken en tegelijkertijd het achterstallig onderhoud aan te pakken. Inmiddels zijn de eerste leningen verstrekt en de werkzaamheden afgerond. De VvE van mevrouw Araújo knapte het dak op. “We merken nu al dat het effect heeft.”
In de gemeenten Delft en Buren bouwt projectontwikkelaar Steenvlinder de komende jaren in totaal 159 betaalbare woningen. De projecten worden gerealiseerd dankzij de ondersteuning van de Transformatiefaciliteit. Marnix Norder, directeur en oprichter van Steenvlinder, pleit voor extra financieringsmogelijkheden om woningbouw in het betaalbare segment verder te stimuleren.
Op de plek van een verouderd en nagenoeg leeg kantoorpand in een woonwijk in Wageningen verrijst eind 2027 een appartementencomplex. Hier komen 80 betaalbare huurappartementen voor starters en PhD-studenten van de Universiteit van Wageningen.
- BNG en Invest-NL stellen 75 miljoen euro beschikbaar
- Unieke in en uit optie zorgt voor meer toetreders
SVn lanceert een nieuw fonds; het Toekomstbestendig onderhoudsfonds VvE's. Het fonds biedt financiële steun voor noodzakelijk en achterstallig onderhoud voor VvE’s vanaf acht appartementen. Vanaf nu is het mogelijk financiering aan te vragen. Het fonds wordt mede mogelijk gemaakt door financiering van BNG en Invest-NL. Samen stellen zij 75 miljoen euro beschikbaar. De ambitie is dat het volume van het fonds snel groeit.
Projectontwikkelaar Reales transformeert het voormalige IJsselcentrale-terrein in Zwolle tot een unieke woonwijk. Op deze locatie, direct aan de IJssel, komen vijfhonderd koop- en huurwoningen. De wijk wordt een mix van huur- en koopwoningen in verschillende prijsklassen, met een sterke verbinding met de natuur.
Het bedrijventerrein Rivium in Capelle aan den IJssel, ooit bekend om de grootste leegstand van Nederland, ondergaat een grootschalige transformatie. Magis Real Estate werkt samen met de gemeente en vier andere vastgoedpartijen om het gebied om te vormen tot een volwaardig woon-, werk- en recreatiegebied. De eerste fase omvat ongeveer 5.000 woningen, diverse voorzieningen, horeca en detailhandel.
De Zuidas in Amsterdam, bekend om zijn dure kantoorlocaties, ondergaat een transformatie naar een groene en levendige woonwijk. Projectontwikkelaar Edwin Oostmeijer realiseert hier het bijzondere project TicTacToe, een compacte woontoren met 75 betaalbare gezinsappartementen. De woningen, met een gemiddeld oppervlakte van 80 vierkante meter, zijn ontworpen om betaalbaar, circulair en energieneutraal te zijn.
Het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen maakt het vanaf eind 2024 mogelijk om meer nieuwbouwwoningen betaalbaar aan te bieden aan starters met middeninkomens. Via het fonds worden woningen met een koperskorting van maximaal 70.000 euro verkocht. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) en Stichting OpMaat gaan het fonds gezamenlijk uitvoeren.
De Provincie Limburg helpt gemeenten bij het verstrekken van de Starterslening. Deze aanpak werkt. Vorig jaar werden in de provincie maar liefst 799 Startersleningen verstrekt, een record. Wat maakt deze aanpak zo’n succes? Vijf vragen aan gedeputeerde Michael Theuns (Wonen).
SVn heeft onlangs het Convenant Ouderen en Toekomstbestendig Wonen ondertekend. Dit is een belangrijke stap in de richting van het beter bedienen van de groeiende groep 65+'ers, die naar verwachting met meer dan 40 procent zal toenemen in de komende twintig jaar.
Het jaar 2023 was een positief jaar voor het BNG Duurzaamheidsfonds. Het fonds verstrekte 75 Sportleningen, met een totale waarde van ruim € 9,5 miljoen. Dankzij de leningen konden sportclubs aan de slag met onder meer het verduurzamen van hun accommodaties.
Vastgoedontwikkelaar MWPO is in samenwerking met de gemeente Groningen bezig met de ontwikkeling van ongeveer 400 woningen naast het winkelcentrum Paddepoel. De opbrengsten van deze nieuwe woningen zullen naar verwachting de vernieuwing van het winkelcentrum financieren. Het moet een levendig winkelcentrum worden. Naar verwachting levert het project dan ook een positieve bijdrage aan de wijk Paddepoel.
SVn maakt zich ernstig zorgen over de woningmarkt. De verwachting is dat de markt - vooral voor starters - de komende jaren verder verslechtert, tenzij er veel meer actie wordt ondernomen door overheid en markt.
De funderingsproblematiek in Nederland wordt steeds groter. Daarom heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) gevraagd advies te geven over een nationale aanpak ten aanzien van de funderingsproblematiek.
In Almelo worden twee schoolgebouwen getransformeerd naar 35 betaalbare koopwoningen. Het gaat om dertig levensloopbestendige patiowoningen in Almelo en vijf grondgebonden woningen in het naastgelegen Aadorp.
De drie unieke kantoorgebouwen in het centrum van Leeuwarden bevatten bijna 50.000m2, een ondergrondse parkeergarage en twee parkeerterreinen. De locatie wordt herontwikkeld naar een hoogwaardig mixed use complex waarbij wonen, werken en commerciële functies terugkomen.
Op Hoogte Kadijk in Amsterdam wordt een voormalige scheepswerf naar woningen getransformeerd. Het project lag jarenlang stil vanwege bezwaar van omwonenden. Door de gestegen kosten was de business case niet meer dekkend.
NL2025 lanceert samen met meer dan 70 mede-initiatiefnemers, onder wie SVn, een nieuwe editie van Namens Nederland. Na het succes van 2014 en 2020 krijgt iedereen in Nederland opnieuw de kans om via deze enquête actief bij te dragen aan de vormgeving van de toekomst van ons land. In een tijd waarin meningen over wat er nu én straks moet gebeuren uiteenlopen, zoekt Namens Nederland naar gemeenschappelijke grond en streeft naar een onafhankelijk en inclusief toekomstbeeld voor Nederland.
Per 1 januari is er het een en ander gewijzigd in de Tijdelijke Regeling Hypothecair Krediet (TRHK). Lees hieronder onze eerste ervaringen met deze nieuwe regelgeving voor de Starterslening.
De Rotterdamse wijk Oude Noorden-Agniesebuurt wordt aangesloten op het bestaande warmtenet van Eneco. In totaal worden er ruim 3000 woningen aangesloten, zowel van woningbouwcorporaties als van particulieren.
Afgelopen week is gestart met proefboringen naar aardwarmte voor de duurzame verwarming van woonwijken. Op een paar plekken gebeurt dit al, zoals in Den Haag Zuidwest. Dit is de eerste plek in Nederland waar aardwarmte voor de verwarming van huizen gebruikt wordt. Een kwart van de huizen kan voor 2050 over op aardwarmte, denkt Energie Beheer Nederland (EBN).
Energieslurpende wooncomplexen, onveilige appartementen, achterstallig onderhoud: dat wil je liever niet in je gemeente of provincie. Vaak willen verenigingen van eigenaren (VvE’s) wel aan de slag met de verbetering van hun gebouw, maar ontbreekt het aan financiering. Als gemeente of provincie kun je VvE’s helpen om van hun appartementencomplex een duurzame, veilige en fijne plek te maken.
De gemeente Rotterdam helpt zowel grote als kleine VvE’s met begeleiding en financiering voor onderhoud en verduurzaming. Daarmee wil de stad meer VvE’s activeren om hun pand te verbeteren en duurzamer te maken.
Bij het verduurzamen van woningen staat isoleren meestal boven aan het lijstje. Ook VvE’s nemen vaak isolatiemaatregelen voor hun gebouw. Een goede maatregel, vindt installatieadviesbureau Eagle Energy. Echter niet altijd de éérste maatregel waar VvE’s aan moeten denken.
SVn biedt samen met gemeenten en provincies duurzame financieringsoplossingen aan waarvoor inwoners terechtkunnen bij hun eigen vertrouwde gemeente. Zoals in de gemeente Borne, waar de Duurzaam Wonen Lening inwoners in staat stelt om bijvoorbeeld zonnepanelen aan te schaffen, een warmtepomp te kopen of hun woning te isoleren.
Stichting Lokaal Voedsel Den Haag wil de lokale voedseltransitie bevorderen in de stad. Het is een plek waar meerdere initiatieven zich kunnen bezighouden met de verandering naar een ecologisch, sociaal en economisch duurzaam voedselsysteem in en om Den Haag. In ‘Voedsellokaal De Gymzaal’ komen deze initiatieven bij elkaar. Zo is hier een versmarkt, kan je verpakkingsvrije groentepakketten afhalen met lokale producten en worden gezamenlijke diners georganiseerd.
In de gemeente Wageningen kunnen VvE’s met verduurzamingsvragen terecht bij het Energieloket. In al die jaren dat het Energieloket VvE’s begeleidt, is één ding duidelijk: VvE’s hebben grote moeite met het rondkrijgen van een financiering.
SVn wil een actieve bijdrage leveren aan de oprichting van een Nationaal Fonds voor Wooncoöperaties. Dat vertelde Bert van der Weerd, Manager Klant & Markt van SVn, tijdens het rondetafelgesprek over wooncoöperaties van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer. “Nu is het tijd om concrete stappen te zetten en invulling te geven aan dit fonds.”
Wil je graag een financieringsregeling voor VvE’s in je gemeente of provincie, maar twijfel je nog? Erik Veldman, adviseur Servicepunt Woningverbetering bij de gemeente Schiedam, geeft vijf redenen waarom ze er in de Zuid-Hollandse plaats voor kozen om VvE’s te financieren.
Met de komst van een lening kunnen VvE’s in het Gelderse Zutphen duurzame maatregelen financieren via de gemeente. Daarmee wil Zutphen het verduurzamen van appartementencomplexen bereikbaar maken voor elke VvE.
Fûns Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE) en de Samenwerkende Heerenveense Energie Coöperatie (SHEC) zijn sinds kort samen eigenaar zijn van het drijvende zonnepark De Dolten bij Oudehaske. Een mooi voorbeeld van hoe SVn samen met lokale partners werkt aan de energietransitie.
In bijna alle Gelderse gemeenten kunnen VvE’s een lening voor verduurzaming aanvragen. Zo ook in Nijmegen. Met de regeling stimuleert de gemeente woningeigenaren binnen een VvE én werkt aan de eigen beleidsdoelen.
De Versnelcoalitie voor Groene Woninginvesteringen, een samenwerking van partijen uit de markt en de publieke sector, wil de verduurzaming van Nederlandse koopwoningen versnellen.
In de Rotterdamse Waal-Eemhaven bouwt Energy Dock twee laadstations die elk een verwisselbare batterijcontainer kunnen opladen. Met die batterijcontainers kunnen binnenvaartschepen elektrisch varen. Ze zijn een belangrijke én haalbare stap om de binnenvaart te elektrificeren en CO2-neutraal te varen.
Het bedrijfsgebouw Titaan transformeert tot een clubhuis voor startups en scale-ups die positief bijdragen aan de maatschappij. De ondernemers willen de wereld verbeteren met hun duurzame oplossingen in de sectoren voedsel, energie en de maakindustrie.
In 2024 moeten er meer dan 100.000 woningen gebouwd worden. Hoe de transitie eruit ziet, waar die vastloopt en hoe Nederland er in de toekomst uitziet, bespreken we met Marja Appelman, Directeur Woningbouw bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Arjen Gielen, Voorzitter Bestuur van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten in de Woontransitie Podcast.
De transformatie van het gebouw The New Farm in Den Haag duurt al een paar jaar en vindt per verdieping plaats. Tijdens de verbouwing werken de andere huurders gewoon door.
De 31 oplossingen op de markt om starters aan een koopwoning te helpen worden maar weinig gebruikt. Dit blijkt uit onderzoek dat NHG samen met SVn heeft uitgevoerd in opdracht van minister Hugo de Jonge. De organisaties roepen gemeenten en particuliere instanties op om gebruik te maken van bestaande oplossingen en niet het wiel opnieuw uit te vinden. “Er liggen verschillende pasklare oplossingen op de plank”, zegt SVn-bestuurder Arjen Gielen. “Maak daar gebruik van.”
Het verwijderen van asbest uit onze leefomgeving is en blijft belangrijk voor ieders veiligheid en gezondheid. Hoe activeren we eigenaren van kleine, middelgrote én grote (agrarische) asbestdaken om toch hun dak aan te pakken? Op 14 juni organiseert het Programmabureau Versnellingsaanpak asbestdakensanering een online bijeenkomst waar de vraag centraal staat.
SVn verstrekte in 2022 het grootste aantal leningen sinds haar oprichting in 1996. Met name de vraag naar de Duurzaamheidslening en Stimuleringslening nam fors toe. Door de gestegen energieprijzen ontstond een prikkel om te verduurzamen. SVn-bestuursvoorzitter Arjen Gielen: “En vooral leningen waarmee woningeigenaren hun woning kunnen verduurzamen én verbeteren zijn in trek.”
Pal naast afrit Staphorst aan de A28 ligt voormalig Hotel & Restaurant Waanders. De verlaten locatie maakt plaats voor zowel huur- als koopwoningen en een horecagelegenheid. Dit geeft het gebied een kwaliteitsimpuls en voorziet in een lokale behoefte. Om de locatie aan te kopen en de prille ontwikkelfase te financieren werd aangeklopt bij de Transformatiefaciliteit.
De opgaven op gebied van volkshuisvesting zijn groot. Met financieringsoplossingen steunt SVn beleidsdoelen van overheden in nieuwbouw, bestaande bouw en verduurzaming. In het magazine Publiek Denken leggen bestuurders Stella Vos en Arjen Gielen uit hoe SVn bijdraagt aan betaalbare en kwalitatief goede woningen voor iedereen.
Woon jij in een appartement? Dan ben je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). De VvE zorgt onder meer voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het appartementengebouw. Wat kan een VvE doen om te besparen op energie? We zetten 5 tips op een rij.
In de Petroleumhaven in Den Haag wordt de komende maanden een complex met 41 appartementen voor starters gebouwd. Financieel adviseur Hilgersom hielp de leden van de bouwgroep bij de financiering van hun eerste woning, vaak met de Starterslening. “Om alles soepel te laten verlopen, hebben we in een vroeg stadium contact gezocht met SVn”, zegt directeur Jamie Hilgersom.
SVn verstrekte het afgelopen jaar ongeveer 3000 Startersleningen. Wie is de starter die met behulp van deze lening een eerste woning koopt? Hoe oud is de gemiddelde starter? En hoeveel starters schakelen de hulp van een financieel adviseur in? Vijf vragen aan kredietacceptant Nick van Vulpen.
Gebouw De Schilde aan de Televisiestraat in Den Haag krijgt deels een nieuwe invulling. Op de tweede en derde verdieping van het voormalige kantoorcomplex wordt nieuwe bedrijfsruimte gerealiseerd voor startende ondernemers. Het project is mogelijk gemaakt met een financiering uit het Fonds voor Ruimte en Economie Den Haag (FRED).
Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) in de gemeente Neder-Betuwe kunnen sinds 8 februari een Toekomstbestendig Wonen Lening aanvragen. De gemeente en de provincie stellen samen € 2.000.000,- beschikbaar voor de Toekomstbestendig Wonen Lening aan VvE’s. Wethouder Stefan van Someren is er trots op om als eerste gemeente in de provincie Gelderland de lening beschikbaar te stellen voor VvE’s. “Deze lening helpt VvE’s op weg om hun woningen ook klaar te maken voor de toekomst.”
De Starterslening van SVn heeft geen effect op de verkoopprijs van woningen, concludeert het Kadaster. Koopstarters met een Starterslening betalen niet meer dan andere kopers voor een vergelijkbare woning. Er is ook geen indirect prijseffect: als er in een buurt een jaar eerder veel aankopen zijn gedaan met Startersleningen, dan heeft dat geen effect op de koopsom die kopers in die buurt betalen.
Om te voorzien in de enorme woningbehoefte, is snelle transformatie van gebieden en gebouwen essentieel. Op het Jaarcongres Stedelijke Transformatie wordt met corporaties, gemeenten, provincies, ontwikkelaars, bouwers en investeerders nodig hebben om tot succesvolle gebiedstransformaties te komen.
De Stichting Stadmakersfonds en SVn gaan samenwerken. SVn verstrekt en beheert voortaan de financieringen van het fonds, dat zich richt op gebiedsontwikkeling in combinatie met sociaal ondernemerschap. Het contract is op 31 januari getekend.
Steeds meer gemeenten en provincies krijgen te maken met gebiedsfondsen. Vanuit zo’n fonds worden bijvoorbeeld lokale maatschappelijke initiatieven mogelijk gemaakt die de leefbaarheid in een gebied verbeteren rondom de aanleg van een windmolen- of zonnepark. Hoe zet je zo’n gebiedsfonds op? “SVn denkt graag mee”, zegt relatiemanager Reint Brondijk van SVn.
Energiecoöperatie De Groene Stroom realiseerde een zonneveld in Barendrecht. Voor de financiering vroegen ze het Realisatiefonds.
Energiecoöperaties die geld willen lenen, vangen door de grootte van het project vaak bot bij de bank. Daar kan energiecoöperatie GOED over meepraten. Maar sinds ze het Realisatiefonds kennen, regent het succesvolle projecten.
Energiecoöperatie Wattnu onderzocht de mogelijkheden om hun duurzame projecten (deels) met vreemd vermogen te financieren. Via Energie Samen, de landelijke koepel van energiecoöperaties, kwamen ze in contact met het Realisatiefonds.
Jilles Bouter is adviseur bij De Hypotheker. Vanuit de Rotterdamse vestiging Westblaak helpt hij vooral klanten uit het centrum van de stad met het vinden van financiering voor een (eerste) koopwoning.
SVn collega Nico van Est spreekt op dinsdag 22 november op Het Woondebat van BLG Wonen in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. Dit jaar is het thema: 'Omarm de vernieuwers op de woningmarkt'.
Woningeigenaren van appartementen in kleine VvE’s blijven achter met verduurzamen, omdat er vaak niet genoeg geld in de pot zit en er geen aantrekkelijke gezamenlijke financieringsmogelijkheden zijn. SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten) en NHG (Nationale Hypotheek Garantie) slaan de handen ineen om deze mensen te helpen met verduurzamen. Vanaf 1 november kan via de VvE een gezamenlijke lening worden aangevraagd met een garantie van NHG.
Verduurzaming toepassen in nieuwbouw gaat door wetgeving vaak goed. Maar hoe krijgen we de financiering van de verduurzaming van bestaande bebouwing rond? Tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres vertellen SVn-relatiemanager Reint Brondijk en Frank van de Poel, duurzaamheidseconoom van de gemeente Groningen, hoe we verduurzaming voor iedereen financieel mogelijk maken.
Arjan de Rijke hielp al heel wat starters in West-Friesland bij de financiering van een eerste koopwoning. Dikwijls was de koop tóch mogelijk dankzij de Starterslening, zegt de financieel adviseur en eigenaar van Westfriesgoed Makelaars en Adviseurs. “Een Starterslening van 30.000 of 50.000 euro is vaak net het verschil tussen wel of niet financieren van een eerste woning.”
Door aangescherpte kredietbeoordelingsregels komen minder mensen in aanmerking voor een consumptieve lening. Dat vertaalt zich in een toename van het aantal afwijzingen van leningaanvragen bij SVn. Om welke leningen gaat het? En op welke manieren krijgen mensen de financiering van de verduurzaming van hun woning toch rond? Teammanager Operations Kirsten Seijger geeft antwoord. “Er is vaak meer mogelijk dan mensen denken.”
De Nationale Isolatieweken gaan maandag van start. Tijdens deze weken wordt het belang van goede isolatie als eerste stap naar energiezuinig en duurzaam wonen onder de aandacht gebracht. De Nationale Isolatieweken lopen tot en met 10 oktober.
Annabel wilde niets liever dan in haar geliefde Rotterdam blijven wonen. Het lukte haar met de Starterslening van de gemeente Rotterdam. Afgelopen april kreeg ze de sleutel van haar appartement op het Noordereiland. “Als ik ergens een huis wilde kopen, is het in deze stad.”
In de gebouwde leefomgeving komen veel uitdagingen samen, zoals verduurzaming van woningen en transformatie van kantoorpanden. Met financiële regelingen helpt het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) overheden om samen met marktpartijen hiervoor oplossingen te realiseren. SVn-bestuurders Arjen Gielen en Stella Vos vertellen erover in de MT500.
Frans Petersen (66) en Marion van der Meulen (57) gaan verbouwen. Hun woning in Elst moet levensloopbestendig worden. De keuken wordt toegankelijker en er komt een inloopdouche met slipvrije tegels. “We hopen dat we hier nog zeker 25 jaar kunnen blijven wonen.”
Margaret en Johannes Heikamp genieten van hun pensioen. Bijna 10 jaar geleden verkochten zij de uitgeverij waar zij ruim 25 jaar passie in staken. “We genieten van onze vrije tijd. Wandelen, zwemmen, fietsen en leuke dingen doen met vrienden, buren, kinderen en kleinkinderen doen we het liefst.”
Voor starters op de koopwoningmarkt is het moeilijk om aan een koopwoning te komen. SVn helpt hen met onder meer de Starterslening en de Transformatiefaciliteit, die de transformatie van kantoren en winkels tot woningen financiert. Daarnaast wordt gewerkt aan een Premie A-regeling voor nieuwbouw. “Hiermee geven we een nieuwe groep starters een steuntje in de rug”, zegt SVn-bestuurder Arjen Gielen.
Starters op de Rotterdamse woningmarkt hebben het moeilijk. De gemeente helpt hen met de Starterslening. En dat werkt. Sinds augustus vorig jaar zijn er al ruim zestig leningen verstrekt aan Rotterdamse starters op de woningmarkt.
Minister Hugo de Jonge (Wonen) onderzoekt of er een nieuwe premie A-regeling moet komen. In principe een goed idee, vindt SVn-bestuurder Arjen Gielen. “Wel is het essentieel om concreet woningen te koppelen aan de regeling en deze te reserveren voor doelgroepen, zoals starters. Je organiseert daarmee de toegang van woningen voor starters. Dat is echt een politieke keuze.”
De Nationale Isolatieweken komen er weer aan. Bedrijven, overheden en andere partners bundelen vanaf 23 mei de krachten om een impuls te geven aan het verder verduurzamen van de Nederlandse woningmarkt. Doet uw organisatie al mee?
In de provincie Limburg zijn 20.000 leningen voor het verduurzamen en levensloopbestendig maken van woningen verstrekt. Dankzij de Stimuleringsregeling Duurzaam Thuis financieren woningeigenaren en huurders in de provincie Limburg tegen gunstige voorwaarden maatregelen in en aan hun woning. “Dit laat zien dat er behoefte is aan dit financiële steuntje in de rug”, zegt gedeputeerde Maarten van Gaans-Gijbels.
Aan de Meikade in Ede is het eerste duurzame energieproject gefinancierd met behulp van het Realisatiefonds. Met de Realisatielening van dit nieuwe landelijke fonds financieren lokale energiecoöperaties zonneprojecten. Het 2 hectare zonnepark van energiecoöperatie ValleiEnergie is bovendien het eerste zon-op-land project in de gemeente Ede.
De Haagse koffiebranderij Brute Bonen kan voortaan in een eigen pand branden. Dankzij een financiering van Fonds Ruimte en Economie Den Haag (FRED) kwam het plan van de grond.
SVn steunt ‘Zet ook de knop om’, een landelijke campagne om huishoudens en ondernemers met praktische besparingstips te stimuleren om op korte termijn energie te besparen.
De Toekomstbestendig Wonen (TBW) regeling in Gelderland staat in februari en maart centraal bij Omroep Gelderland. De TBW-regeling is een initiatief van de provincie Gelderland voor huiseigenaren. Wanneer Gelderlanders hun huis willen verduurzamen of levensloopbestendig willen maken, dan kunnen ze voor financiering een beroep doen op de regeling.
Eric (32) uit Purmerend kon niks huren of kopen. Tot een half jaar geleden. Hij had voldoende spaargeld en kreeg een vast arbeidscontract. Dankzij de Starterslening kwam er een appartement binnen zijn bereik dat hij anders niet had kunnen kopen.
De 25-jarige Daniëlle bleef extra lang bij haar ouders wonen, zodat ze kon sparen voor een eigen woning die helemaal aan haar wensen voldeed. Ze kocht haar paleisje in Veenendaal met behulp van de Starterslening.
Zodra de 28-jarige Jeroen een nieuwbouwwoning in Someren kreeg toegewezen, zegde hij zijn huurappartement op. Hij ging een jaar bij zijn broer wonen om te sparen.
De Zeeuwse Priscilla (27) scrolde regelmatig door het online huizenaanbod in Rilland, maar nooit met serieuze intenties. Tot ze voor de zoveelste keer dezelfde woning op haar scherm zag. Een kluswoning weliswaar, maar wel betaalbaar.
Andries (slager), Henriëtte (verpleegkundige) en hun kinderen Niek, Merle en Mai zijn dolblij met hun 15 zonnepanelen. Met een beetje geluk leveren ze dit jaar zelfs al extra stroom terug aan het net.
De Stichting Paardrijden Gehandicapten ’t Leijerweerd is een manege voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Vier jaar geleden besloot een groep betrokkenen uit de omgeving tot de nieuwbouw van de manege. Herman ter Harmsel, een van de initiatiefnemers en nu bestuursvoorzitter van de stichting, vindt ’t Leijerweerd een van de mooiste maneges van Nederland.
Het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE) heeft namens de provincie Fryslân al miljoenen euro’s geïnvesteerd om de energietransitie aan te jagen. Er komt nog veel meer aan, vertellen investeringsmanager Hendrik van Houten en de directeuren Michel Hendriks en Pieter van der Berg in de Leeuwarder Courant.
Schaatscentrum De Uithof in Den Haag is hard op weg naar een klimaatneutrale exploitatie. De afgelopen jaren zijn onder meer ledlampen, elektrische ijsmachines en warmtepompen aangeschaft. Binnenkort komen de zonnepanelen. “Zonder de steun van het Energiefonds Den Haag was dit niet mogelijk”, zegt directeur Eugène de la Croix.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws?
- Info over woningmarkt, leningen en wet-/regelgeving
- Ruim 700 financieel adviseurs gingen je voor
- Iedere twee maanden een e-mail