Realisatiefonds Nieuws Header

Het Realisatiefonds was dé oplossing voor ons zonneveld

Energiecoöperatie De Groene Stroom realiseerde een zonneveld in Barendrecht. Voor de financiering vroegen ze het Realisatiefonds.

Schaalvoordeel

Jan Jippes, De Groene Stroom: “Zonneveld de Punt is onderdeel van een groter zonneproject dat energiepartner Groendus exploiteert. De totale investering is ongeveer 2 miljoen euro, waar ons project voor 10% deel van uitmaakt. De Rabobank wees ons op het Realisatiefonds. Met de Realisatielening konden we via SVn vreemd vermogen aantrekken om het project mee te financieren. Een perfecte oplossing.”

“Door aan te sluiten bij een groter project, behalen we schaalvoordeel. En het neemt voor de coöperatie rompslomp uit handen. De voorinvestering, de aanleg, het beheer , onderhoud en verzekering liggen in handen van Groendus. De rest doen we gezamenlijk. Zoals de verkoop van de energie. Dat werkt efficiënt. Een ander voordeel is dat wij draagvlak creëren in de omgeving en bij het gemeentebestuur, door als lokale partij mee te doen in een groter project.

Unieke locatie

“Ons zonneveld ligt op een unieke plek, op een kruispunt tussen twee spoorlijnen in. En vlak langs de A15. Het is gronddepot en dat geen andere bestemming kan krijgen door de omringende infrastructuur. Toch was er flink wat doorzettingsvermogen nodig om het project te realiseren. Nu grazen er tussen de zonnepanelen schapen ter onderhoud van de grond en staan er bijenkassen en bloemen voor de biodiversiteit. Een ecologisch verantwoord project dus. En daar zijn we best trots op!”

Meer weten over het Realisatiefonds? Klik hier voor meer informatie.