Header Nick

Vijf vragen over de starter met de Starterslening

SVn verstrekte het afgelopen jaar ongeveer 3000 Startersleningen. Wie is de starter die met behulp van deze lening een eerste woning koopt? Hoe oud is de gemiddelde starter? En hoeveel starters schakelen de hulp van een financieel adviseur in? Vijf vragen aan kredietacceptant Nick van Vulpen.

Hoe oud is de starter met een Starterslening?

“Starters met een Starterslening zijn gemiddeld 27 jaar oud. Dat is ongeveer vier jaar jonger dan starters die zonder Starterslening een eerste woning kopen.”

Wat voor soort woningen kopen starters met een Starterslening?

“In het vierde kwartaal van 2021 betaalden ze gemiddeld € 226.000,- voor een woning; starters zonder Starterslening betaalden gemiddeld € 342.000,-. Starters met een Starterslening kopen relatief vaker kleinere woningen en woningen gebouwd tussen 1960 en 1979, blijkt uit onderzoek. Ze kopen bovendien iets vaker appartementen en tussenwoningen.

Welke gemeente verstrekt de meeste Startersleningen?

“De Starterslening is momenteel beschikbaar in ongeveer 250 gemeenten. In welke gemeente de meeste leningen verstrekt worden verschilt per periode. In het laatste kwartaal van 2022 waren Veenendaal, Den Haag, Hoorn en Venlo de koplopers. In Den Haag kwam dat vooral dankzij de IBB-Starterslening.”

In hoeveel gevallen schakelen starters een financieel adviseur in?

“In ongeveer 90 procent van de gevallen wordt een Starterslening aangevraagd met de hulp van een financieel adviseur. Dat is een verstandige keuze, vinden wij. Een eerste woning is een flinke uitgave. Het is dus belangrijk dat je je goed en onafhankelijk laat voorlichten.”

Heb je nog een tip voor financieel adviseurs die voor starters op de woningmarkt aan de slag gaan?

Denk bij het kopen van je woning ook meteen aan energiebesparende maatregelen. Je kunt maximaal 9.000 euro extra lenen als je een energiezuinige woning koopt of energiebesparende maatregelen treft. Hoeveel je extra kunt lenen, hangt af van welke maatregelen je neemt.