Eugene ED Den Haag Header

'Het Energiefonds Den Haag ziet ons als volwaardige partner'

Schaatscentrum De Uithof in Den Haag is hard op weg naar een klimaatneutrale exploitatie. De afgelopen jaren zijn onder meer ledlampen, elektrische ijsmachines en warmtepompen aangeschaft. Binnenkort komen de zonnepanelen. “Zonder de steun van het Energiefonds Den Haag was dit niet mogelijk”, zegt directeur Eugène de la Croix.

De Uithof in Den Haag heeft zich afgelopen jaren ontwikkeld tot het grootste Sporttainment Centrum van Europa. De schaatsbaan van weleer is uitgebreid met activiteiten zoals karten, gamen, skiën, snowboarden en klimmen. Door de uitbreiding werd de energierekening steeds hoger, zegt De la Croix. “Als het warm was in de winter waren de kosten onacceptabel hoog.”

Op weg naar klimaatneutrale exploitatie

Het sportcentrum maakt daarom plannen om energie te besparen en zelf op te wekken. “Ons doel: klimaatneutrale exploitatie.” Om dat voor elkaar te krijgen is het middenterrein van de ijsbaan voorzien van een overkapping, krijgt het complex led-verlichting en wordt de machinekamer opgeknapt.

Hoe financier je verduurzaming?

Het plan kan niet meteen op de medewerking van financiers rekenen. “Zo’n ‘groen’ project is moeilijk te financieren”, zegt De la Croix. “Daar komt bij dat wij in de categorie horeca of vrije tijd vallen. Dat zijn geen sectoren die bovenaan de financieringswensen van een bank staan.” Uiteindelijk komt De Uithof bij het Energiefonds Den Haag (ED) terecht. Het fonds, dat door SVn beheerd wordt, is opgezet om zakelijke projecten te financieren die de uitstoot van schadelijke stoffen in Den Haag omlaag brengen.

Volwaardige partner

De Uithof is blij met de steun van het Energiefonds. “Het fonds ziet ons als een volwaardige partner. We hebben enorm veel aan hun expertise gehad. Zo zijn wij via de fondsmanager SVn in contact gebracht met een adviseur die veel ervaring heeft met grootschalige verduurzamingsprojecten. Dat heeft enorm geholpen.”

De laatste fase

De la Croix is trots op de ontwikkeling die De Uithof doormaakt. Het project gaat nu de laatste fase in. “We zijn nu druk bezig met zonnepanelen. Daarmee willen we 2,4 megawatt stroom per jaar opwekken. Eind dit jaar of begin volgend jaar hopen we echt helemaal klimaatneutraal te zijn.”