FSFE Energietransitie Header

FSFE jaagt Friese energietransitie aan

Het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE) heeft namens de provincie Fryslân al miljoenen euro’s geïnvesteerd om de energietransitie aan te jagen. Er komt nog veel meer aan, vertellen investeringsmanager Hendrik van Houten en de directeuren Michel Hendriks en Pieter van der Berg in de Leeuwarder Courant.

20 miljoen aan investeringen in 2021


Als een bank huiverig is om geld beschikbaar te stellen voor een duurzaam initiatief, springt FSFE bij met een financiering. Het fonds investeerde vorig jaar voor 20 miljoen euro om Friese ondernemers en energiecoöperaties op weg te helpen. In 2020 investeerde FSFE, mede als gevolg van corona, 7,8 miljoen euro. Het geld ging onder meer naar zonne-energie, vergisting, windenergie en laadpalen voor elektrisch rijden.

Focus op batterijen voor zonnestroom en isolatie


De komende jaren komt de focus meer te liggen op de ontwikkeling van batterijen om zonnestroom op te slaan. “En we willen een grotere bijdrage leveren aan bijvoorbeeld het isoleren van gebouwen”, zegt directeur Michel Hendriks in de regionale krant. “Hoe meer je bespaart, hoe minder je hoeft op te wekken.” FSFE richt zich de komende tijd ook meer op lokale projecten die zich nog in de ‘ontwikkelfase’ bevinden. Daar wordt structureel jaarlijks 1 miljoen euro voor uitgetrokken.

Lees het volledige artikel hier

Foto: Jacob van Essen, Hogenoorden.