Gebouw De Schilde Den Haag Header

Bedrijfsruimten voor startende ondernemers in voormalig kantoorcomplex

Gebouw De Schilde aan de Televisiestraat in Den Haag krijgt deels een nieuwe invulling. Op de tweede en derde verdieping van het voormalige kantoorcomplex wordt nieuwe bedrijfsruimte gerealiseerd voor startende ondernemers. Het project is mogelijk gemaakt met een financiering uit het Fonds voor Ruimte en Economie Den Haag (FRED).

De nieuwe bedrijfsruimten zijn helemaal van hout, gemaakt met het Respace inbouwsysteem Box-in-Box. Hiermee kan snel en kostenefficiënt een nieuwe indeling van bestaande gebouwen gemaakt worden. “In De Schilde wordt met dit inbouwsysteem ongeveer 2500 vierkante meter aan bedrijfsruimten voor mkb’ers gerealiseerd”, legt fondsmanager Nico van Est uit. “Omdat we met dit systeem werken, zijn we flexibel en wordt rekening gehouden met de wensen en behoeften van huurders. Een aanpassing is snel gemaakt. Het mooie van dit concept is dat het ook toepasbaar is voor woningen.” Dit Box-in-Box project is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie vanuit Kansen voor West II, een samenwerkingsverband van de vier Randstadprovincies dat voor een belangrijk deel gefinancierd wordt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Van fabriek naar bedrijfsverzamelgebouw

De oude Philips-fabriek De Schilde (ook wel ‘The New Farm’ genoemd) werd halverwege de vorige eeuw ontworpen door Dirk Roosenburg, de grootvader van architect Rem Koolhaas. Philips Telecommunicatie produceerde er onderdelen voor onder meer telefooncentrales. Later werd het omgebouwd tot kantoorpand. Tegenwoordig huisvest het gebouw allerlei inspirerende ondernemers die zich bezighouden met duurzame productieprocessen en innovatief werkgeverschap. The New Farm biedt bedrijfsruimte voor de Haagse maakindustrie met circulariteit, (voedsel)productie, innovatie en sociaal ondernemerschap als centrale thema’s.

Fonds voor Ruimte en Economie Den Haag

Het Fonds voor Ruimte en Economie Den Haag draagt op verschillende manieren bij aan de nieuwe bedrijfsruimten in De Schilde, zegt Van Est. “FRED financiert Starterspanden Den Haag, dat de bedrijfsruimten gaat exploiteren. Ook financieren we een deel van de noodzakelijke gebouwaanpassingen om het Box-in-Box concept mogelijk te maken.”

Meer informatie

Wil jij je als ondernemer vestigingen in Den Haag? Een nieuw pand bouwen of een bedrijfsruimte herontwikkelen? Het Fonds voor Ruimte en Economie Den Haag (FRED) helpt. Kijk op de website van het fonds of neem contact op met de Fondsmanager, Nico van Est (n.est@svn.nl)