- BNG en Invest-NL stellen 75 miljoen euro beschikbaar
- Unieke in en uit optie zorgt voor meer toetreders
SVn lanceert een nieuw fonds; het Toekomstbestendig onderhoudsfonds VvE's. Het fonds biedt financiële steun voor noodzakelijk en achterstallig onderhoud voor VvE’s vanaf acht appartementen. Vanaf nu is het mogelijk financiering aan te vragen. Het fonds wordt mede mogelijk gemaakt door financiering van BNG en Invest-NL. Samen stellen zij 75 miljoen euro beschikbaar. De ambitie is dat het volume van het fonds snel groeit.
Mogelijkheden voor veilig en duurzaam wonen
Het fonds ondersteunt verschillende onderhouds- en verduurzamingsmaatregelen, zoals het repareren van balkons, het vervangen van rioleringen, en het plaatsen van zonnepanelen en groene daken. Niet eerder was het mogelijk om zowel onderhoud als verduurzaming te financieren vanuit één loket. VvE's kunnen financiering aanvragen tot 65.000 euro per appartement met een vaste rente over een maximale looptijd van twintig jaar.
"Veel VvE's beschikken niet over voldoende financiële middelen om (achterstallig) onderhoud uit te voeren. Dit belemmert niet alleen het wooncomfort, maar vormt ook een obstakel voor verduurzaming”, vertelt Arjen Gielen, bestuursvoorzitter van SVn. “Wanneer er geen budget is voor het noodzakelijke onderhoud, komt verduurzaming vaak op de laatste plaats. Met de Onderhoudslening VvE kunnen zowel het hoognodige onderhoud als verduurzamingsmaatregelen direct worden aangepakt.”
Meer toetreders
Bijzonder aan het fonds is een in en uit optie voor VvE's met een mix van particuliere -en professionele verhuurders zoals woningcorporaties en beleggers. De in en uit optie maakt directe aflossing of eigen financiering mogelijk. Hierdoor wordt het fonds interessant voor de ruim 65.000 VvE’s die Nederland telt met eigenaren zoals woningcorporaties, beleggers, zakelijke verhuurders en particulieren.
Projecten die wél de eindstreep halen
Het fonds biedt hulp bij het aanvraag- en besluitvormingsproces. Zo zijn online tools ontwikkeld voor besluitvorming, kunnen VvE’s -indien gewenst- persoonlijke begeleiding krijgen en wordt gewerkt met een toegankelijk aanvraagproces. Gielen: “We zien dat het proces binnen VvE's regelmatig stroef verloopt, waardoor allerlei mooie plannen en initiatieven de eindstreep niet halen. Door het proces goed in te richten, wordt (achterstallig) onderhoud vaker tot een goed einde gebracht.