Annabel Starterslening Header

Annabel kan in Rotterdam blijven wonen dankzij de Starterslening

Annabel wilde niets liever dan in haar geliefde Rotterdam blijven wonen. Het lukte haar met de Starterslening van de gemeente Rotterdam. Afgelopen april kreeg ze de sleutel van haar appartement op het Noordereiland. “Als ik ergens een huis wilde kopen, is het in deze stad.”

Annabel: “Een huis delen met twee anderen was leuk, maar ik zag het mezelf niet nog jaren doen. Ik ben nu 27 jaar en was toe aan de volgende stap. Huren vind ik weggegooid geld en is bovendien ook duur. Met een financieel adviseur bekeek ik mijn mogelijkheden voor een hypotheek. Hij berekende verschillende leenscenario’s. Mijn beste kans om in de stad te blijven wonen, was met de Starterslening van de gemeente Rotterdam en SVn.”

Bieden op je droomwoning

In haar zoektocht vindt Annabel op het Noordereiland haar droomappartement van 51 m2. “Lekker compact, maar met een ruime woonkamer en een aparte slaapkamer. Perfect voor mij alleen.” Doordat ze weet wat ze kan betalen, besluit ze op haar doel af te gaan en meteen een passend bod neer te leggen. Ze blijkt de hoogste bieder en haar bod wordt geaccepteerd.

Starterslening aanvragen heel eenvoudig

Annabel vraagt de Starterslening zelf aan bij de gemeente Rotterdam. “Je kunt de meeste documenten van je hypotheekaanvraag hergebruiken. En als je nauwkeurig doorleest wat er nodig is en hoe je dat moet aanleveren, is de aanvraag heel eenvoudig. Het was voor mij extra belangrijk om het in één keer goed te doen, want ik moest de financiering snel rondkrijgen voor de woning.”

Spaargeld voor bijkomende kosten

Woningkopers van 18 tot 35 jaar betalen sinds 2021 geen overdrachtsbelasting meer. Een meevaller, vindt Annabel. “Alles wat je als starter – zeker als alleenstaande starter – niet hoeft te betalen is mooi meegenomen. Met mijn spaargeld betaalde ik de bijkomende kosten, zoals notaris- en hypotheekadvieskosten. En ook de inrichting, al heb ik niet veel nodig. Mijn ouders deden ook een bijdrage. Daardoor kreeg ik ruimte in het totale, financiële plaatje om de badkamer te verbouwen.”

Weten wat je kunt lenen

Een tip voor andere starters heeft Annabel nog wel. “Zorg dat je voordat je aan bezichtigingen begint weet wat je kunt lenen, wat je eventueel kunt overbieden, wat je hypotheeklasten zijn en wat je aan geld overhoudt. En maak gebruik van de Starterslening, die kan echt het verschil maken. De eerste drie jaar heb je voor die lening ook geen maandlasten. Dat scheelt. Uiteindelijk ga je pas na die drie jaar rente en aflossing betalen.”

Benieuwd naar de Starterslening?  Kijk op svn.nl/starterslening