Realisatiefonds Lansingerzon 1

“Bedrijven geven ons een dak, wij verzorgen de zonnepanelen”

Het eerste zonnedak van energiecoöperatie Nieuwe Lansinger Stroom smaakte naar meer. Op zoek naar financiering voor nog meer zonprojecten stuitten zij op het Realisatiefonds.

Locatie: Lansingerland
Beheerder: LansingerZon
500 zonnepanelen
Oplevering: 2022

Cor van der Blom van Nieuwe Lansinger Stroom: “Onder de noemer LansingerZon exploiteren we zonnedaken binnen de gemeente Lansingerland. Dankzij een Realisatielening konden we na ons eerste, succesvolle project nóg twee bedrijfsdaken vol leggen. We zijn inmiddels vergevorderd met die twee nieuwe projecten samen goed voor 500 zonnepanelen.”

Dak beschikbaar in ruil voor zonnepanelen

“We verzorgen de 500 zonnepanelen voor twee bedrijven, in ruil voor gebruik van het dak”, vervolgt Van der Blom. “Een motorcrosswinkel stelde hun dak beschikbaar vanuit de wens om bij te dragen aan de energietransitie. Ze gebruiken een gedeelte van de duurzaam opgewekte stroom zelf, de rest gaat naar de coöperatie. Het andere dak is van een loods van een loonbedrijf met graafmachines en tractoren, ook zij gebruiken een gedeelte van de stroom zelf.”

Opbrengst terug naar leden

Begin 2023 zullen beide daken in gebruik genomen worden. Van der Blom: “De opbrengsten vloeien in eerste instantie als rendement terug naar de leden van de coöperatie. Meeropbrengsten willen we investeren in nieuwe, duurzame initiatieven. Daarover besluiten de deelnemers tijdens de jaarlijkse algemene ledenvergadering.”

Fossiele energie terugdringen

Nieuwe Lansinger Stroom wil samen met inwoners en bedrijven in Lansingerland het gebruik van fossiele energie nog verder terugdringen en zelf duurzaam opwekken. “We zijn dus nog lang niet klaar”, zegt Van der Blom. “Voor stilzitten is geen tijd. We zijn alweer in gesprek over een nieuw zonnedak.”

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd in meer informatie over het Realisatiefonds? Lees dan hier verder.

Realisatiefonds Lansingerzon 2

"We verzorgen de 500 zonnepanelen voor twee bedrijven, in ruil voor gebruik van het dak."

Cor van der Blom

Onze impact

Maatwerkoplossing voor transformatie en herontwikkeling.

Wilt u een gebouw aanpassen of de functie ervan veranderen? Soms ontbreekt het aan mogelijkheden om deze investering te financieren. Bijvoorbeeld omdat geldverstrekkers voorwaarden stellen waaraan u moeilijk kunt voldoen. Wij helpen u, samen met de overheid, graag met het realiseren van uw plannen.

SVn kijkt met andere ogen naar uw plannen. Hierbij kijken we niet alleen naar financieel rendement, maar ook naar maatschappelijk belang. En bieden hiermee ruimte voor vernieuwende en grensverleggende projecten.

Wij willen helpen om uw plannen te realiseren. Samen met u zoeken we naar een oplossing op maat. En naar de mogelijkheden om voldoende (bij) te financieren. Er zijn verschillende soorten financieringsvormen beschikbaar die passen bij uw plannen. Iedere situatie vraagt om een andere aanpak.

Onze impact
Bekijk onze impact