Wocozon Header

15 jaar profiteren van zonne-energie voor 1 euro

Voor huurders in de sociale sector is het niet eenvoudig om zonnepanelen op hun dak te plaatsen. Het dak is niet van hen en vaak is de installatie (te) duur. Energiecoöperatie ZonSamen zorgt voor zonnepanelen op de daken van deze woningen. Met een Realisatielening legden ze de daken van dertien flatgebouwen vol.

Locatie: Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht
Beheerder: Energiecoöperatie ZonSamen
3000 zonnepanelen
Oplevering: 2022

Met een lening uit het Realisatiefonds plaatste ZonSamen 3.000 zonnepanelen op de daken van 13 flats van 3 woningcorporaties in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Mensen die in de flat wonen, kunnen voor 1 euro lid worden van ZonSamen. Daarmee dragen ze bij aan de energietransitie én profiteren van de voordelen van zonne-energie.

15 jaar profiteren van zonne-energie voor 1 euro

“In de flats doen tot nu toe 310 huishoudens mee”, zegt Im Koo Spoelstra-Varli van ZonSamen. “De overige 540 huurders zoeken nog naar het ‘addertje onder het gras’. Want waarom zou je 15 jaar lang voor slechts 1 euro kunnen profiteren van de voordelen van zonne-energie? Dat kan dankzij een subsidieregeling van de overheid. We blijven dat verhaal uitleggen, zodat meer huurders zich hopelijk aansluiten.”

Opbrengst verdelen onder leden

Leden van de coöperatie zien het voordeel niet terug op hun energierekening, maar krijgen een deel van de opbrengst uit de zonnepanelen. Spoelstra-Varli: “Het gaat om een bedrag van tussen de 50 en 100 euro per jaar. Dat kun je zien als een bijdrage aan de energierekening, die daarmee dus omlaag gaat. Als de energieprijzen hoog zijn, leveren de zonnepanelen meer inkomsten op. Want dan is ook het tarief van de stroom die we terugleveren aan het elektriciteitsnet hoger.”

Wat er eventueel aan winst overblijft, keert ZonSamen in overleg met de woningcorporaties en leden uit aan leden of reserveert dit voor komende jaren. “Het is ook mogelijk om het te investeren in projecten die leden aandragen”, zegt Spoelstra-Varli. “Denk aan speelplaatsen, buurtkoelkasten en muurschilderingen.”

Al 40.000 huishoudens verduurzaamd

ZonSamen is een samenwerking van stichting Wocozon en Energie Samen, de landelijke koepel van energiecoöperaties die ook betrokken is als partner bij het Realisatiefonds. Stichting Wocozon hielp al 40.000 huishoudens in sociale huurwoningen aan de voordelen van zonne-energie. Spoelstra-Varli: “De woningcorporaties met wie we samenwerken, hebben samen 300.000 sociale huurwoningen. De komende jaren gaan we dus nog meer huurders helpen met verduurzaming. Helaas is niet elke huurwoning geschikt voor zonnepanelen. Schaduw, aankomende dakrenovatie of hoogbouw zorgen dat zo’n 40 procent van het corporatiebezit niet in aanmerking komt voor een reguliere zonne-installatie.”

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd in meer informatie over het Realisatiefonds? Lees dan hier verder.

Wocozon Header

"De woningcorporaties met wie we samenwerken, hebben samen 300.000 sociale huurwoningen. De komende jaren gaan we dus nog meer huurders helpen met verduurzaming."

Im Koo Spoelstra-Varli

Onze impact

Maatwerkoplossing voor transformatie en herontwikkeling.

Wilt u een gebouw aanpassen of de functie ervan veranderen? Soms ontbreekt het aan mogelijkheden om deze investering te financieren. Bijvoorbeeld omdat geldverstrekkers voorwaarden stellen waaraan u moeilijk kunt voldoen. Wij helpen u, samen met de overheid, graag met het realiseren van uw plannen.

SVn kijkt met andere ogen naar uw plannen. Hierbij kijken we niet alleen naar financieel rendement, maar ook naar maatschappelijk belang. En bieden hiermee ruimte voor vernieuwende en grensverleggende projecten.

Wij willen helpen om uw plannen te realiseren. Samen met u zoeken we naar een oplossing op maat. En naar de mogelijkheden om voldoende (bij) te financieren. Er zijn verschillende soorten financieringsvormen beschikbaar die passen bij uw plannen. Iedere situatie vraagt om een andere aanpak.

Onze impact
Bekijk onze impact