Realisatiefonds Highres2 Nieuwkoop

Bankfinanciering niet mogelijk, Realisatielening wel

Gebiedscoöperatie Nieuwkoop zocht naar mogelijkheden om twee zonnedaken te financieren. De projecten waren te klein voor een bankfinanciering. “Het Realisatiefonds kwam als geroepen.”

Locatie: Nieuwkoop
Beheerder: Gebiedscoöperatie Nieuwkoop
1150 zonnepanelen
Oplevering: 2022

“We zoeken altijd naar bedrijfsdaken voor zonnepanelen”, vertelt Piet Melzer van Gebiedscoöperatie Nieuwkoop. “Een bedrijf stelt dan het dak beschikbaar voor de coöperatie. We kijken naar een win-winsituatie, waarin we voor zowel de coöperatie als het bedrijf zonnepanelen plaatsen. Zo plukken beide partijen er de vruchten van.”

Daken aangeboden

“Twee bedrijven in Nieuwkoop boden ons hun dak aan. Het eerste dak was goed voor 120 zonnepanelen voor eigen gebruik van het bedrijf en 580 zonnepanelen voor de coöperatie. Op het dak van het andere bedrijf plaatsten we 450 zonnepanelen. De opbrengst is daar volledig voor de coöperatie, omdat het bedrijf zelf weinig stroom verbruikt.”

Geen bankfinanciering, wel een Realisatielening

De twee projecten kwamen door de grootte – of eigenlijk waren ze te klein – niet in aanmerking voor een bankfinanciering. Het Realisatiefonds investeert wel in kleinere projecten. Melzer: “Energie Samen, de landelijke koepel van energiecoöperaties die ook betrokken is als partner bij het fonds, wees ons op de mogelijkheid van een Realisatielening. Die kwam als geroepen. Ze hielpen ons ook goed bij het aanvraagproces.”

Opbrengst voor leden én coöperatie

De opbrengst uit de projecten gaat in eerste instantie naar participanten van de coöperatie die obligaties kochten. “Wat er overblijft, stoppen we in het professionaliseren van de coöperatie”, zegt Melzer. “We worden steeds groter (o.a. acht gerealiseerde zon-op-dakprojecten) – een goed teken – maar draaien nu nog volledig op vrijwilligers. Voor meer en grotere duurzame projecten (bijvoorbeeld zonnevelden en warmteprojecten) is het nodig om professionele kennis en kunde in huis te halen.”

Slim systeem voor energie-uitwisseling

Het is de grote wens van Gebiedscoöperatie Nieuwkoop om slimme energiesystemen te ontwikkelen voor lokale uitwisseling van energie en warmte. “Melzer: “Zodat wat in het gebied opgewekt wordt, ook in dat gebied wordt gebruikt. Eigenlijk dus vraag en aanbod goed op elkaar afstemmen. Hier loopt nu een eerste haalbaarheidsonderzoek naar. Een ander toekomstplan is om mensen met een kleine beurs te ondersteunen in de energiekosten. En we hebben inmiddels 15 energiecoaches rondlopen die huishoudens adviseren over energiebesparing in hun woning. Genoeg te doen dus!”

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd in meer informatie over het Realisatiefonds? Lees dan hier verder.

Realisatiefonds Highres3 Nieuwkoop

"Energie Samen wees ons op de mogelijkheid van een Realisatielening."

Piet Melzer

Onze impact

Maatwerkoplossing voor transformatie en herontwikkeling.

Wilt u een gebouw aanpassen of de functie ervan veranderen? Soms ontbreekt het aan mogelijkheden om deze investering te financieren. Bijvoorbeeld omdat geldverstrekkers voorwaarden stellen waaraan u moeilijk kunt voldoen. Wij helpen u, samen met de overheid, graag met het realiseren van uw plannen.

SVn kijkt met andere ogen naar uw plannen. Hierbij kijken we niet alleen naar financieel rendement, maar ook naar maatschappelijk belang. En bieden hiermee ruimte voor vernieuwende en grensverleggende projecten.

Wij willen helpen om uw plannen te realiseren. Samen met u zoeken we naar een oplossing op maat. En naar de mogelijkheden om voldoende (bij) te financieren. Er zijn verschillende soorten financieringsvormen beschikbaar die passen bij uw plannen. Iedere situatie vraagt om een andere aanpak.

Onze impact
Bekijk onze impact