Realisatiefonds Ecoop Groningen 2

De kracht van buren

Enerzjykoöperaasje Feanwâlden wil de regio Feanwâlden duurzamer maken. In 2022 heeft zij met behulp van Buurkracht op een bedrijfsschuur in Broeksterwoude (Friesland) een zon op dak project gerealiseerd met 266 zonnepanelen. Dit project is mogelijk gemaakt door twintig omwonenden die allemaal hebben geïnvesteerd.

Locatie: Feanwâlden
Beheerder: Enerzjykoöperaasje Feanwâlden en Buurkracht
266 zonnepanelen
Oplevering: 2022

Klaas Bijlsma, Buurkracht: “We kwamen via Energie Samen in aanraking met het Realisatiefonds. De aanvraagprocedure via SVn verliep soepel. Je moet veel documenten aanleveren, maar de doorlooptijd was redelijk snel.”

De Energiecoöperatie exploiteert het zonnedak en het gehele voorbereidingstraject naar de realisatie van het zonnedak is doorlopen met ondersteuning van Buurkracht. Het bestuur van de coöperatie, dat bestaat uit vrijwilligers, kan zich op deze manier bezig houden met meerdere projecten tegelijkertijd en de coöperatie besturen. Buurkracht ondersteund op juridisch, technisch en financieel gebied.

“Het is nog even wachten op de omvormers, die liggen ergens in back order, maar zodra we die eenmaal hebben kunnen we starten met opwekken van duurzame energie voor Broeksterwoude en de directe omgeving. Met de opbrengst wil de coöperatie andere nieuwe projecten financieren. Bijvoorbeeld een buurthuis verduurzamen of financieel bijdragen aan de bouw van een speeltuin.”

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd in meer informatie over het Realisatiefonds? Lees dan hier verder.

Realisatiefonds Ecoop Groningen 2

"De aanvraagprocedure via SVn verliep soepel."

Klaas Bijlsma

Onze impact

Maatwerkoplossing voor transformatie en herontwikkeling.

Wilt u een gebouw aanpassen of de functie ervan veranderen? Soms ontbreekt het aan mogelijkheden om deze investering te financieren. Bijvoorbeeld omdat geldverstrekkers voorwaarden stellen waaraan u moeilijk kunt voldoen. Wij helpen u, samen met de overheid, graag met het realiseren van uw plannen.

SVn kijkt met andere ogen naar uw plannen. Hierbij kijken we niet alleen naar financieel rendement, maar ook naar maatschappelijk belang. En bieden hiermee ruimte voor vernieuwende en grensverleggende projecten.

Wij willen helpen om uw plannen te realiseren. Samen met u zoeken we naar een oplossing op maat. En naar de mogelijkheden om voldoende (bij) te financieren. Er zijn verschillende soorten financieringsvormen beschikbaar die passen bij uw plannen. Iedere situatie vraagt om een andere aanpak.

Onze impact
Bekijk onze impact