Vrouw Verandering In Situatie Ring 3 665X436

Uit elkaar gaan

Bij een relatiebreuk of scheiding is het belangrijk om te weten dat jullie beiden verantwoordelijk blijven voor de lening. Je kunt de lening wel overdragen op één persoon. Hieronder lees je hoe.

De lening overdragen

Ook al ga je uit elkaar, je blijft nog allebei verantwoordelijk (‘aansprakelijk’ noemen we dat) voor jullie lening. Wil je dat de aansprakelijkheid overgaat op één persoon in plaats van op jullie beiden, vraag dan samen ontslag aan uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. Hiervoor doen we een kredietbeoordeling om te kijken of diegene alleen de lening kan dragen. Bij ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid toetst SVn of de lasten voor de partner die de lening op zijn of haar naam wil laten zetten betaalbaar en verantwoord zijn. Voor deze beoordeling brengen wij €250,- in rekening. Deze kosten zijn mogelijk fiscaal aftrekbaar.

Aan de hand van de beoordeling bepaalt SVn of ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid van één of meer schuldenaren mogelijk is. Als er een betalingsachterstand op de lening is, wordt het verzoek tot ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid niet in behandeling genomen. Voldoe dan eerst de betalingsachterstand of neem contact op om dit te bespreken.

Wil je het verzoek indienen?

Wij kunnen alleen het verzoek in behandeling nemen op het moment dat alles compleet is aangevuld en de kosten van € 250,- betaald zijn. Neem onderstaande stappen door om je verzoek zo snel mogelijk te laten verlopen:

Stap 1: Download het aanvraagformulier onderaan deze pagina, lees deze goed door en vul het formulier in.

Stap 2: Stuur het aanvraagformulier, samen met de documenten uit de checklist zoals documenten waaruit het inkomen, de lasten en de waarde van het pand blijkt, naar leningenbeheer@svn.nl.

Stap 3: Gebruik voor het onderwerp van de mail het kenmerk/nummer van je lening.

Stap 4: Mogelijk wordt er naar aanleiding van het verzoek nog aanvullende informatie opgevraagd.

Stap 5: Op het moment dat wij alle documenten en de kosten van € 250,- hebben ontvangen nemen wij het verzoek in behandeling.

Aanvraagformulier downloaden?

Afhankelijk van het type lening gebruik je een ander formulier, let er goed op dat je het juiste formulier gebruikt.

Download hieronder een passend aanvraagformulier voor jouw lening:

Ben je voor het afsluiten van je lening naar de notaris geweest? Dan heb je waarschijnlijk een hypothecaire lening, zoals bijvoorbeeld de Verzilverlening of de Starterslening. Ben je niet naar de notaris geweest? Dan heb je een persoonlijke lening, zoals bijvoorbeeld de Duurzaamheidslening.

Verzoek toegekend

Op het moment dat het verzoek wordt toegekend mailen wij de akte naar jou of de notaris. Deze moet ondertekend naar SVn teruggestuurd worden. Bij een persoonlijke lening melden wij degene die vertrekt af bij het BKR. Je ontvangt hier geen aparte bevestiging van. Dit kan in de online omgeving van het BKR worden gecontroleerd.

Is jouw verzoek afgewezen?

Het kan gebeuren dat het inkomen van diegene die de lening wil voortzetten niet voldoende is om de lening te betalen. In dat geval is het niet mogelijk om ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid toe te kennen. In dit geval kan je ervoor kiezen om de lening af te lossen. Aflossen kan bij SVn boetevrij. Wij kunnen geen advies geven wanneer het verzoek is afgewezen.