Realisatiefonds Header Goed

Coöperatieproject ‘te klein’ voor een bankfinanciering? Probeer het Realisatiefonds

Energiecoöperaties die geld willen lenen, vangen door de grootte van het project vaak bot bij de bank. Daar kan energiecoöperatie GOED over meepraten. Maar sinds ze het Realisatiefonds kennen, regent het succesvolle projecten.

Locatie: Groningen
Beheerder: Coöperatie GOED
1168 zonnepanelen
Oplevering: 2022

Musetta Blaauw, energiecoöperatie GOED: “We begonnen 3 jaar geleden met zonneprojecten. Voor een financiering zaten we aan tafel met Triodos Bank, maar we waren ‘te klein’ voor een bankfinanciering. En toen was daar het Realisatiefonds. Dat kwam als geroepen. Met een Realisatielening hebben we inmiddels al 7 daken in Groningen, Friesland en Gelderland van zonnepanelen voorzien.

Energiearmoede bestrijden met opbrengst

De opbrengst uit de projecten besteedt GOED lokaal. Blaauw: “In Friesland gaat het naar het verduurzamen van het dorpshuis. In Groningen en Gelderland komt het terecht bij huishoudens in energiearmoede. Met de betrokken gemeenten regelden we dat deze mensen hierdoor niet op hun bijstandsuitkering gekort worden. Zij bouwen zo dus een kleine reserve op waarmee ze meer lucht krijgen.”

Projectontwikkelaar, burgerbeweging en goed doel in één

Het gaat goed met GOED. Blaauw lacht: “We zijn goed in wat we doen. We ontwikkelen als een projectontwikkelaar, met expertise, snelheid en de ballen om risico’s te nemen. We exploiteren als een burgerbeweging met burgerparticipatie en burgerbetrokkenheid. En we geven weg als een goed doel.”

Zwembad en museum blijven open dankzij zonneproject

“Er staan alweer heel wat nieuwe projecten op de planning”, vervolgt Blaauw. “Op een landgoed in Groningen ontwikkelen we een zonneproject. Met de opgewekte energie kunnen we het zwembad en museum daar draaiende houden. In Assen wachten we op een vergunning voor de bouw van een zonneweide. Met de opbrengst willen we lokale energiearmoede bestrijden. Ook zijn we bezig met duurzame carportprojecten op kleine parkeerterreinen. Genoeg te doen dus. En we weten het Realisatiefonds inmiddels te vinden.”

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd in meer informatie over het Realisatiefonds? Lees dan hier verder.

Realisatiefonds Header Goed

"Voor een financiering zaten we aan tafel met Triodos Bank, maar we waren ‘te klein’ voor een bankfinanciering. En toen was daar het Realisatiefonds. Dat kwam als geroepen."

Musetta Blaauw

Onze impact

Maatwerkoplossing voor transformatie en herontwikkeling.

Wilt u een gebouw aanpassen of de functie ervan veranderen? Soms ontbreekt het aan mogelijkheden om deze investering te financieren. Bijvoorbeeld omdat geldverstrekkers voorwaarden stellen waaraan u moeilijk kunt voldoen. Wij helpen u, samen met de overheid, graag met het realiseren van uw plannen.

SVn kijkt met andere ogen naar uw plannen. Hierbij kijken we niet alleen naar financieel rendement, maar ook naar maatschappelijk belang. En bieden hiermee ruimte voor vernieuwende en grensverleggende projecten.

Wij willen helpen om uw plannen te realiseren. Samen met u zoeken we naar een oplossing op maat. En naar de mogelijkheden om voldoende (bij) te financieren. Er zijn verschillende soorten financieringsvormen beschikbaar die passen bij uw plannen. Iedere situatie vraagt om een andere aanpak.

Onze impact
Bekijk onze impact