Voormalig hotel-restaurant wordt appartementencomplex
Pal naast afrit Staphorst langs de A28 ligt voormalig Hotel & Restaurant Waanders. In plannen voor herontwikkeling moet alles tegen de vlakte.
Dit wordt gedaan om plaats te maken voor een appartementencomplex met een horecagelegenheid. Dat geeft het gebied een kwaliteitsimpuls en zorgt bovendien voor hoognodige woningen in de gemeente. Maar voor het zover is, is er nog veel werk aan de winkel.
De verlaten locatie maakt nu nog een troosteloze indruk. “De huidige gebouwen zijn onsamenhangend en er liggen veel open, versteende plekken”, vertelt projectontwikkelaar Jan Mulder. “We spraken al langer met de gemeente en andere stakeholders over herontwikkeling van deze plek. Ook met de eigenaar van Waanders. Toen hij het gebouw vrij onverwacht te koop zette, grepen we onze kans. Met de bouw van zowel huur- als koopwoningen en een horecaconcept op de begane grond voorzien we op deze fraaie locatie binnen Staphorst in een lokale behoefte.”
Transformatiefaciliteit financiert de prille ontwikkelfase
Om de locatie aan te kopen en de prille ontwikkelfase te financieren, klopte Mulder aan bij de Transformatiefaciliteit. Waar voorheen alleen binnenstedelijke locaties voor een financiering in aanmerking kwamen, besloot het ministerie van BZK (initiatiefnemer van de faciliteit) dat buitenstedelijke locaties nu ook financiering kunnen krijgen. Mulder: “Dat was goed nieuws voor ons. Banken zijn namelijk terughoudend met de financiering van projectontwikkeling. Met de Transformatiefaciliteit kunnen we sneller door met ontwikkelen. SVn (die de Transformatiefaciliteit namens BZK verstrekt, red.) dacht proactief mee om financiering in deze fase van het project mogelijk te maken.”
Zelfbewoningsplicht en eenrichtingsverkeer eisen van de gemeente
De gemeente Staphorst is enthousiast over het project. “De Omgevingskamer van de gemeente beoordeelt onze plannen tussentijds”, vertelt Mulder. “Zo komen we tot een totaalplaatje waarin iedereen zich kan vinden. De gemeente wil bijvoorbeeld een zelfbewoningsplicht voor de appartementen die niet voor sociale huur bestemd zijn. En op een bepaalde plek moet er voor gemotoriseerd verkeer eenrichtingsverkeer komen. Daarop passen we de plannen continu aan en nemen ook aspecten mee zoals verkeersveiligheid in de nabije omgeving.”
Vertraging door complexe locatie en uitdagingen op de woningmarkt
“Ons streven was om in 2023 te starten met de bouw, met oplevering eind 2025 tot begin 2026”, zegt Mulder. “Maar een grootschalig project op deze locatie, ingeklemd tussen de snelweg en het beschermd dorpsgezicht van Staphorst met monumentale boerderijen, blijkt niet eenvoudig. Ook de veranderende woningmarkt, met onder meer hoge bouwkosten, dalende verkoopprijzen en nieuwe regelgeving zorgt voor de nodige uitdagingen bij een plan van deze omvang. ”
Ondanks de veranderende economische omstandigheden blijft de vraag naar woonruimte onverminderd groot. Ook in gebieden buiten de Randstad. Met inzet van een lening uit de Transformatiefaciliteit krijgen ontwikkelaars ondersteuning om locaties tot herontwikkeling te brengen.
"Met de bouw van zowel huur- als koopwoningen voorzien we op deze locatie binnen Staphorst in een lokale behoefte."
Jan Mulder
Ook samen investeren met maatschappelijke impact?
Investeren met maatschappelijke impact is bijdragen aan het verbeteren van wonen en leven in Nederland. SVn biedt financieringsoplossingen op het gebied van volkshuisvesting, energietransitie en stedelijke vernieuwing. Daarmee maken we plannen van bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties mogelijk die te klein, te arbeidsintensief of te risicovol zijn voor andere financiers.