Van kantoorlocatie naar groene, levendige woonwijk
Als gezin prettig, betaalbaar en duurzaam wonen op de dure Zuidas in Amsterdam lijkt onmogelijk, maar het is de bedoeling dat de kantoorlocatie gaat veranderen in een levendige en groene plek om te wonen.
Eén van de eerste projecten is het bijzondere en architectonische hoogstandje TicTacToe dat gerealiseerd wordt in de nieuwe gezinswijk Ravel.
Projectontwikkelaar Edwin Oostmeijer realiseert er een compacte woontoren met 75 gezinsappartementen in het middensegment, met 14 multifunctionele ruimtes, een plint voor onder andere horeca en rondom speelvoorzieningen. Met een gemiddeld oppervlakte van 80 vierkante meter, zijn de woningen op deze kostbare grond ook nog eens betaalbaar. De projectontwikkelaar deed hiervoor in 2022 het winnende voorstel aan de gemeente Amsterdam.
Edwin Oostmeijer licht toe: “We zijn voor dit project de uitdaging aangegaan om betaalbare, circulaire en toch voluminieuze gezinswoningen te realiseren. Bijvoorbeeld voor de leraar op de basisschool in Amsterdam-Zuid of verpleegkundige in het VU-medisch centrum. Het oppervlakte is niet enorm, maar door de combinatie met een aantal grote gemeenschappelijke voorzieningen, is het toch ruim. Daarbij hebben de woningen een slimme plattegrond met aan weerszijden ramen waardoor er moderne, lichte doorzonwoningen zullen ontstaan.” TicTacToe wordt verder energieneutraal, natuurinclusief en klimaatadaptief gebouwd.
Meer dan alleen een optelsom van verschillende voordeuren
De woningen zijn ontworpen voor gezinnen in diverse levensfasen, met flexibele wanden om ruimtes naar behoefte aan te passen. De multifunctionele ruimtes met eigen entree kunnen gebruikt worden door de bewoners.
Het gebouw moet ook deel gaan uitmaken van de omgeving. Oostmeijer: “TicTactoe komt direct naast een internationale school te staan met wel 80 verschillende nationalilteiten. Ouders komen elkaar nu alleen nog tegen op het schoolplein. Samen met de school faciliteren we op de begane grond ruimtes voor huiswerkbegeleiding en interactie. Zo wordt het gebouw meer dan een optelsom van voordeuren en draagt het bij aan de gemeenschap.”
Bijzonder ontwerp met 100 balkons
Het gebouw krijgt een opvallende vorm met meer dan 100 balkons en de lichtroze aardse kleuren en houten gevelbekleding geven het een natuurlijke uitstraling. Oostmeijer: “We noemen de balkons ook wel het esthetische, intelligente brein van het gebouw, omdat ze slim zijn: ze zijn uitgerust met PV-zonnepanelen die van kleur veranderen, speciale plantenbakken en geïsoleerde nestplekken voor vogels en vleermuizen.”
Mede mogelijk gemaakt door SVn
Dit is het tweede project dat SVn financiert voor Edwin Oostmeijer. Eerder financierde SVn het project Poppies in Amsterdam. Dit project bevindt zich inmiddels in de bouwfase. “Bij transformatieprojecten moet je eerst flink investeren voordat het iets oplevert. In het ontwikkelen merken we vaak dat banken het risico niet aandurven, vanwege de lange aanlooptijd en onzekerheden. We zijn daarom heel blij dat SVn -wederom- deze lening verstrekt en hierdoor de financiering van de voorfase op zich neemt,” aldus Oostmeijer. Voor het project TicTacToe wordt de vergunning deze zomer (2024) verwacht.
Kroon op het werk
De bovenste verdieping van het gebouw heeft de vorm van een kroon.“Het gebouw wordt echt een beeldje om naar te kijken. Een rank, interessant gebouw dat goed in de omgeving past. Maar de spreekwoordelijke kroon is straks het feit dat we in staat zijn geweest om op de as van duurzaam, leefbaar en toch betaalbaar te bouwen, op de duurste plek van Nederland.”
“Bij transformatieprojecten moet je eerst flink investeren voordat het iets oplevert. In het ontwikkelen merken we vaak dat banken het risico niet aandurven, vanwege de lange aanlooptijd en onzekerheden. We zijn daarom heel blij dat SVn -wederom- deze lening verstrekt en hierdoor de financiering van de voorfase op zich neemt,”
Edwin Oostmeijer
Ook samen investeren met maatschappelijke impact?
Investeren met maatschappelijke impact is bijdragen aan het verbeteren van wonen en leven in Nederland. SVn biedt financieringsoplossingen op het gebied van volkshuisvesting, energietransitie en stedelijke vernieuwing. Daarmee maken we plannen van bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties mogelijk die te klein, te arbeidsintensief of te risicovol zijn voor andere financiers.