Man Eettafel Laptop Svn Website 665X436

Hertoets aanvragen

Na drie jaar start je met het aflossen van de SVn Starterslening of Maatwerklening. Kun je deze lasten niet (volledig) betalen? Dan kun je een hertoets aanvragen.

Wel of niet een hertoets aanvragen?

Dat is afhankelijk van je inkomen. Je kunt zelf online berekenen of het voor jou zin heeft om een hertoets aan te vragen. Als je een hertoets wilt aanvragen kun je dat via de online aanvraagmodule meteen doen. Je krijgt hier een uitnodiging voor, drie maanden voordat je eigenlijk moet beginnen met aflossen.

Het is waarschijnlijk interessant om een proefberekening voor een hertoets te doen als:

 • Je minder of evenveel verdient dan toen je de aanvraag voor de lening deed
 • Je al eerder een hertoets deed en je wilt weten hoe je er nu voor staat
 • Als je denkt dat je de lasten van de lening niet kunt betalen

Goed om te weten

 • Vraag je geen hertoets aan? Dan ga je het volledige maandbedrag betalen. Je kunt hierna geen hertoets meer aanvragen.
 • Je betaalt per hertoets een vergoeding. Op dit moment is dat € 155,-.
 • Kun je geen hertoets meer aanvragen, maar verwacht je betalingsproblemen? Neem dan contact met ons op, dan zoeken we samen naar een oplossing.

Let op: ook als je tijdens de looptijd van jouw lening geen aflossing betaalt, moet de lening aan het einde van de looptijd zijn afbetaald. Dit kan je dan bijvoorbeeld doen met spaargeld of door het herfinancieren van de lening. Als dit niet lukt kan je contact opnemen met SVn en dan kijken we samen naar een oplossing. 

Wanneer vraag je een hertoets aan?

Er zijn verschillende periodes gedurende de looptijd van jouw SVn lening (zie onderstaand schema). Een hertoets kun je aanvragen voordat de nieuwe periode begint. Je krijgt hier een uitnodiging voor, drie maanden voordat je eigenlijk moet beginnen met aflossen. Het eerste moment is aan het einde van de eerste periode van drie jaar waarin je geen rente en aflossing hebt betaald. Zolang je nog niet het volledige maandbedrag betaalt, ontvang je voorafgaand aan de nieuwe periode opnieuw een uitnodiging voor een hertoets.

Looptijd hertoetsperiode  
Periode 1 0 t/m 3e jaar
Periode 2 4e t/m 6e jaar
Periode 3 7e t/m 10e jaar
Periode 4 11e t/m 15e jaar
Periode 5 16e t/m 30e jaar

Hertoets van een Starterslening die vóór 2007 is aangevraagd?

Heb je vóór 2007 een SVn Starterslening aangevraagd? Dan kun je helaas online in de MijnSVn-omgeving geen juiste proefberekening doen. Als je toch in de online module een berekening maakt zal de proefberekening afwijken van de uiteindelijke berekening. De rekenmethode wijkt af omdat in 2007 de voorwaarden zijn gewijzigd. Voor klanten uit de stad Groningen is dit in 2013 pas gewijzigd. Als je twijfelt of het aanvragen van een hertoets voor jou zin heeft, dan kun je telefonisch contact met ons opnemen.

Wat worden je maandlasten na een hertoets?

Er zijn drie mogelijke uitkomsten, namelijk:

 •  Je voorlopig niets hoeft te betalen. Jouw gemeente, provincie of corporatie betaalt de volledige rente en je Combinatielening loopt verder op met het aflossingsdeel van de Starterslening.
 • Je maar een deel van de rente hoeft te betalen. Jouw gemeente, provincie of corporatie betaalt in dat geval de rest van de rente en je Combinatielening loopt verder op met het aflossingsdeel van de Starterslening.
 • Je de volledige rente en aflossing over beide delen van je lening kunt betalen. Jouw gemeente, provincie of corporatie betaalt niets meer voor je en beide delen van de lening los je voortaan annuïtair af. Hierna kom je niet meer in aanmerking voor een hertoets.

Als je inkomen onvoldoende blijft om tijdens de looptijd af te lossen, dan is het mogelijk dat je aan het einde van de lening met een restschuld zit.

Stappenplan

 • Uitnodiging hertoets

  Je ontvangt een uitnodiging voor de hertoets, met een link om je account te activeren.
 • Log in en maak de proefberekening

  In je persoonlijke MijnSVn-omgeving houd je documenten over jouw inkomen en lasten bij de hand.
 • Hertoets aanvragen

  Blijkt uit de proefberekening dat het voor jou zin heeft om een hertoets aan te vragen, dan kun je direct jouw aanvraag indienen. Om de aanvraag te kunnen doen, betaal je de vergoeding voor de hertoets via iDeal. Twijfel je wat verstandig is? Neem dan eerst contact op met je financieel adviseur.
 • Documenten uploaden

  Nadat je onze ontvangstbevestiging hebt gekregen kun je starten met het uploaden van de benodigde documenten. Welke documenten dat zijn zie je in jouw MijnSVn-omgeving.
 • Beoordeling van je aanvraag

  Wanneer wij alle benodigde informatie van je ontvangen hebben, voeren we de financiële beoordeling uit. Uiterlijk tien werkdagen voorafgaand aan de maand dat je incasso verschuldigd bent, ontvang je een bericht in jouw MijnSVn-omgeving met de uitslag. Ontbreekt er informatie of zijn er aanvullende documenten nodig? Dan is de doorlooptijd van jouw aanvraag langer. Je ontvangt de uitslag van de hertoets in je persoonlijke account in MijnSVn-omgeving.
Hoe wordt de berekening van de hertoets uitgevoerd?

In de hypotheekofferte van SVn staat dat er de eerste drie jaar geen maandlasten zijn. Na drie jaar ga je (in principe) maandelijks rente en aflossing betalen. Je ontvangt bericht zodra deze eerste drie jaar voorbij zijn. Er kan dan een hertoets aangevraagd worden.

Kijk voor meer informatie op onze hertoets-pagina. De hertoets wordt berekend op basis van de huidige situatie van jou en je eventuele partner. Dit betekent dat er gekeken wordt naar de huidige inkomsten en lasten. Wij gebruiken de WEW-normen als richtlijn, maar hebben in specifieke situaties hebben we het recht om hier van af te wijken.

Wat moet ik aanleveren voor een hertoets?

De hertoets wordt berekend op basis van de huidige situatie van jou en je eventuele partner. Dit betekent dat er gekeken wordt naar de huidige inkomsten en lasten. Voor de hertoets moet je gegevens over je inkomen, eerste hypotheek en indien van toepassing jouw erfpachtovereenkomst of overeenkomst van je DUO-lening aanleveren.

Wat kost een hertoets?

Een hertoets kost €155 en betaal je via iDeal bij de aanvraag. Dit bedrag gebruiken wij om jouw aanvraag te beoordelen en eventueel het maandbedrag aan te passen.

Ik ben te laat met het aanvragen van een hertoets, wat nu?

In principe is het niet meer mogelijk om een hertoets aan te vragen als de termijn hiervoor is verstreken. In sommige gevallen kan er hierop een uitzondering worden gemaakt. Wil je hier meer over weten? Vul dan het contactformulier in.

Bekijk alle veelgestelde vragen