Echtpaar Man Zittend Vrouw Staand Eetkamer Eettafel Laptop 665X436

Je klant wil verbouwen of verduurzamen met overwaarde

De Verzilverlening

Met de SVn Verzilverlening kunnen mensen de overwaarde van hun woning gebruiken voor verduurzaming of renovatie. Hieronder vind je meer informatie over de lening, zodat je jouw klant zo goed mogelijk kunt adviseren.

Hoe zit de Verzilverlening in elkaar?

De SVn Verzilverlening gebruikt de overwaarde van de woning voor verduurzaming of renovatie. Wat moet je als adviseur weten over deze lening? We zetten het hieronder op een rijtje. Je kunt ook de productinformatie downloaden.

  • De SVn Verzilverlening is een hypothecaire lening die bestaat uit één leningdeel met een looptijd van 75 jaar.
  • De lening is alleen beschikbaar voor mensen die een eigen woning hebben, met overwaarde, in de laatste fase van de wooncarrière.
  • Je klant neemt eerst contact op met zijn of haar gemeente of provincie om een toewijzing te krijgen. Iedere gemeente bepaalt namelijk zelf wie van de lening gebruik mag maken en welke maatregelen in aanmerking komen voor de lening. Alleen met een toewijzing van de gemeente of provincie kan je klant een lening bij ons aanvragen.
  • Vervolgens beoordeelt SVn de aanvraag aan de hand van een toets. Deze lening is niet afhankelijk van het inkomen, maar van voldoende overwaarde. Deze overwaarde hangt samen met de leeftijd van de jongste aanvrager en de gevraagde leensom. Er wordt gekeken naar het verschil tussen 80% WOZ-waarde of 80% marktwaarde en de schuldrest van de bestaande hypothe(e)k(en). Dit wordt vervolgens gerelateerd aan het bereiken van het 98e levensjaar van de jongste aanvrager.
  • De lening is niet vermogensafhankelijk.
  • De uitbetaling van de lening vindt plaats via een bouwdepot.
  • Deze lening wordt niet afgelost, maar doordat de rente één keer per jaar bij de schuldrest wordt opgeteld, wordt deze elk jaar hoger. Het is dus een oplopende schuld. Aan het einde van de looptijd, bij verkoop van de woning of overlijden van de langstlevende schuldenaar, wordt de lening afgelost.
  • De rente van deze lening staat gedurende veertig jaar vast en is niet fiscaal aftrekbaar.

Wat zijn straks de maandlasten van je klant?

Voor deze lening hoeft de klant maandelijks geen rente en aflossing te betalen. De rente wordt één keer per jaar bij de schuldrest opgeteld. Dit gebeurt maximaal veertig jaar lang. Het heeft dus geen invloed op wat je klant maandelijks kan uitgeven. Deze lening is een oplopende schuld, dus hij wordt steeds hoger. Bij de start van de lening wordt daarom een hoger bedrag aan hypotheek ingeschreven in het kadaster. Het verschil tussen het bedrag dat je klant leent en de inschrijving in het kadaster is bedoeld als zekerheid voor de oplopende schuld. Je klant kan dit bedrag niet onderhands erbij lenen.

Productinformatie

Lees voordat je klant deze lening aanvraagt, eerst alle voorwaarden hier na. De productspecificaties kunnen wijzigen als gevolg van bijvoorbeeld wet- en regelgeving en hier kunnen geen rechten aan verleend worden.

Weten wat er in de gemeente van jouw klant beschikbaar is?

Vul de woonplaatszoeker in om de mogelijkheden voor jouw klant te bekijken.

Fout bij het ophalen van de gemeenten. Probeer het later opnieuw.

Bezig met zoeken van leningen …

Fout bij het ophalen van de zoekresultaten. Probeer het later opnieuw.

{{ filteredSearchResults.length }} resultaten gevonden

Er zijn geen leningen gevonden voor {{ loanPurposeLabel }} in gemeente {{ currentMunicipality }}.

{{ currentMunicipality }} biedt wel onderstaande leningen aan:

{{ filteredSearchResults.length }} resultaten gevonden.

{{ formatParticipantSubTitle(participant) }}

Veelgestelde vragen

Wat is een Verzilverlening?

Met de Verzilverlening kun je aanpassingen aan je woning betalen en maak je hiervoor gebruik van de overwaarde van je huis. Als je al jaren in dezelfde koopwoning woont, is de kans groot dat de woning meer waard is dan de hoogte van je hypotheek. Dat kan komen doordat de woning meer waard is geworden of omdat je de hypotheek (gedeeltelijk) hebt afbetaald. Je hoeft maandelijks geen rente en aflossing te betalen. De Verzilverlening wordt als hypothecaire lening afgesloten en is een aanvulling op jouw bestaande hypotheek(-en). 

Voor welke maatregelen kan ik de Verzilverlening aanvragen?

Jouw gemeente of provincie bepaalt de voorwaarden van de regeling. Informeer vooraf bij jouw gemeente of provincie of de maatregelen in aanmerking komen.

Waarom wordt bij de Verzilverlening een hoger bedrag aan de hypotheek ingeschreven bij het kadaster?

Bij de Verzilverlening leen je een bedrag. Je betaalt dan geen rente en aflossing, maar de rente wordt wel bij de schuld opgeteld. Daardoor wordt de schuld steeds hoger. We vestigen daarom een hoger bedrag aan hypotheek. Het verschil tussen het bedrag je leent en de inschrijving in het kadaster is bedoeld als zekerheid voor de oplopende schuld. Je kunt dit bedrag niet onderhands erbij lenen.

Bekijk alle veelgestelde vragen