Voormalig hoofdkantoor ING in Leeuwarden getransformeerd tot hoogwaardig wooncomplex
Projectontwikkelaar Reales kocht in Leeuwarden een kantorencomplex met drie gebouwen over van ING. De twee al leegstaande kantoorgebouwen herontwikkelt de ontwikkelaar tot woontorens met circa 200 appartementen.
De kantoorgebouwen Het Verlaat, Nijderbij en De Zwei vormen samen een beeldbepalend en bekend complex in de Friese stad, nabij het centrum en het centraal station. “Met name Het Verlaat is een markant gebouw dat we zo veel mogelijk in ere willen houden”, vertelt Marc Snijders, directeur van Reales. “Ook Nijderbij willen we in de bestaande constructie transformeren.” De gebouwen Het Verlaat en Nijderbij staan al leeg. ING huurt De Zwei voorlopig terug van de ontwikkelaar.
60% betaalbare woningen
De woontorens voldoen straks aan de eisen van deze tijd. Snijders: “Daarmee geven we invulling aan de ambitie van de gemeente Leeuwarden om kwalitatieve woningbouw toe te voegen op een toplocatie de stad. Het wordt een wooncomplex met een mixed-use karakter. We verwijderen een deel van de plint en richten het parkeerterrein op de binnenplaats in als binnentuin met daar omheen commerciële functies.”
De projectontwikkelaar start in eerste instantie met de bouw van 180 tot 200 woningen in de leegstaande kantoorgebouwen. “Daarvan valt zo’n 60 procent in het betaalbare segment, ruim meer dan de eis bij woningbouwprojecten”, zegt Snijders. “We zoeken nog naar de juiste verdeling tussen koop- en huurwoningen.”
Sneller ontwikkelen met de Transformatiefaciliteit
Reales financiert de aankoop van het complex met eigen vermogen en met behulp van de Transformatiefaciliteit. “We hebben een langlopende relatie met de Transformatiefaciliteit”, zegt Snijders. “Er is geen andere partij in de markt die ons in dit stadium van de ontwikkeling geld wil lenen. Met behulp van de financiering krijgen we projecten sneller van de grond en kunnen we meerdere projecten naast elkaar opstarten. Bovendien snappen de mensen achter de Transformatiefaciliteit de onzekerheden in deze fase, dat werkt prettig samen. Zonder deze lening hadden we het project in Leeuwarden niet gedaan.”
Eerste woningen medio 2025 klaar
Snijders denkt vrij snel te kunnen starten met bouwen. “Het is transformatie van een kantoor- naar een woonfunctie en geen complete nieuwbouw. De ruimtelijke procedure, ook onder de nieuwe Omgevingswet, kunnen we daardoor naar verwachting snel doorlopen. Hopelijk lukt het om medio 2024 tot een onherroepelijke omgevingsvergunning te komen en kunnen we parallel daaraan de woningen verkopen.”
De eerste woningen hoopt de ontwikkelaar medio 2025 op te leveren. “Dat is voor kopers ook interessant, want die willen niet meer jarenlang wachten op een nieuwbouwwoning. Een overbruggingsfinanciering drukt namelijk behoorlijk op de lasten en tegen de tijd dat ze de sleutel krijgen, kan hun persoonlijke situatie anders zijn. Er is volop interesse voor het project.”
“Er is geen andere partij in de markt die ons in dit stadium van de ontwikkeling geld wil lenen. Met behulp van de financiering krijgen we projecten sneller van de grond en kunnen we meerdere projecten naast elkaar opstarten."
Marc Snijders
Ook samen investeren met maatschappelijke impact?
Investeren met maatschappelijke impact is bijdragen aan het verbeteren van wonen en leven in Nederland. SVn biedt financieringsoplossingen op het gebied van volkshuisvesting, energietransitie en stedelijke vernieuwing. Daarmee maken we plannen van bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties mogelijk die te klein, te arbeidsintensief of te risicovol zijn voor andere financiers.