Verouderd bedrijventerrein in Hilversum wordt nieuwe woonwijk
In Hilversum wordt een verouderd bedrijventerrein nabij het station de komende jaren getransformeerd tot levendige woonomgeving. Hier is plaats voor ruim duizend nieuwe woningen.
Aan het roer van een van de projecten in het gebied staat projectontwikkelaar Prosper Vitae. “Onder de naam Geuzenpark gaan we negen appartementencomplexen op bijna 18.000 m2 realiseren”, vertelt Tom Bleker van Prosper Vitae. “Het bedrijventerrein is nu nog deels in gebruik. Daarom starten we met zes appartementencomplexen met in totaal 233 woningen.”
Betaalbare woningen dicht bij het station
Van de 233 nieuwbouwwoningen in deze eerste fase is bijna de helft koop. De andere helft bestaat uit sociale- en middenhuur. Bleker: “Zo’n 53% valt in het betaalbare segment. De gebouwen krijgen een ondergrondse parkeergarage met zo’n 100 autoparkeerplaatsen en 485 plekken voor fietsen. We kunnen het parkeren voor auto’s compact houden, omdat de locatie zich 200 meter van het station van Hilversum bevindt en daardoor goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. Daarnaast richten we ons met de corporatiewoningen op jongeren die doorgaans nog niet in het bezit zijn van een auto.”
Percelen deels verhuurd aangekocht
Het project behoort tot de gebiedsontwikkeling in het postcodegebied 1221, aan de oostkant van het treinspoor. De gemeente Hilversum stelde hiervoor in 2019 een gebiedsagenda vast. “Door de jaren heen verwierven we de percelen die we nodig hebben voor de eerste fase”, zegt Bleker. “We kochten de panden gedeeltelijk verhuurd en vulden tijdelijke leegstand op. Dat is goed voor de cashflow en helpt bij het zoeken naar externe financiering.”
Transformatiefaciliteit dicht het financieringsgat
In de zoektocht naar aanvullende financiering stuitte de ontwikkelaar op de Transformatiefaciliteit. Bleker: “Binnenstedelijk herontwikkelen is financieel steeds lastiger door de gestegen bouwprijzen en rente. Banken zijn niet happig op de risicovolle voorfase. Eigen vermogen inzetten betekent dat het geld voor langere tijd vastzit. De Transformatiefaciliteit kijkt anders naar een project en durft het risico wél aan. De financiering dichtte het gat waardoor we verder kunnen. En een deel van ons eigen vermogen kan nu naar andere projecten, zodat we sneller meer betaalbare woningen kunnen ontwikkelen.”
Buurt mag meedenken
Over de plannen voor het gehele postcodegebied liepen procedures bij de Raad van State. “Die zijn inmiddels integraal afgewezen”, zegt Bleker. “Maar het leidde voor ons project wel tot vertraging en oplopende kosten, want we zaten niet stil. We gingen verder met het ontwerp en spraken daarvoor in participatiesessies met omwonenden. In overleg met hen besloten we met minder aaneengeschakelde gebouwen te werken en voegden zogenoemde setbacks toe, waardoor een gebouw minder hoog aanvoelt. De buurt denkt op een later moment ook nog mee over de inrichting van de buitenruimte.”
Eerste woningen in 2028 klaar
Nu de bezwaren van tafel zijn, werkt Prosper Vitae met de gemeente verder aan het plan. Bleker: “In het eerste kwartaal van 2025 is het ontwerp definitief, zodat we begin van dat jaar de omgevingsvergunning kunnen aanvragen. De start van de bouw staat gepland voor medio 2026. De eerste woningen leveren we vanaf 2028 gefaseerd op.”
Binnenstedelijk herontwikkelen is financieel steeds lastiger door de gestegen bouwprijzen en rente. Banken zijn niet happig op de risicovolle voorfase. Eigen vermogen inzetten betekent dat het geld voor langere tijd vastzit. De Transformatiefaciliteit kijkt anders naar een project en durft het risico wél aan.
Tom Bleker
Ook samen investeren met maatschappelijke impact?
Investeren met maatschappelijke impact is bijdragen aan het verbeteren van wonen en leven in Nederland. SVn biedt financieringsoplossingen op het gebied van volkshuisvesting, energietransitie en stedelijke vernieuwing. Daarmee maken we plannen van bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties mogelijk die te klein, te arbeidsintensief of te risicovol zijn voor andere financiers.