Van verlaten pand naar levendige (woon)bestemming
De gemeente Delft wil de komende jaren flink wat huizen bouwen, maar de ruimte is beperkt. Één van de oplossingen: voormalig bedrijfspanden ombouwen naar woningen.
Zo transformeert Mahler Vastgoed Ontwikkeling BV in samenwerking met Ter Steege Bouw Vastgoed in de Mythologiebuurt een voormalig gereedschapsfabriek tot circa 125 sociale, middeldure en vrije sector woningen.
Hoe het begon
Vlakbij het centrum van Delft staat in de Mythologiebuurt machine- en gereedschappenfabriek P. van der Zee. Het gebouw werd in 1965 gebouwd; de fabriek was een familiebedrijf. Afgelopen jaar kwam het gebouw in het bezit van ontwikkelaars Mahler en Ter Steege. “Toen deze voormalige fabriek te koop kwam, sprak het ons direct aan door zijn geschiedenis,” vertelt Twan Mahler – Projectontwikkelaar bij Mahler Vastgoed Ontwikkeling BV.
“De fabriek was een familiebedrijf, zoals wij dat ook zijn. Daardoor klikten we goed. We zijn, toen het op de markt kwam, meteen gaan nadenken over hoe we dit gebouw konden herontwikkelen. We vroegen ons af: hoe geven we iets extra’s, voegen we iets toe aan de buurt? Om dat te bereiken, wilden we de geschiedenis van de fabriek meenemen in de ontwerpen. Een architect gaf er vorm aan. Enerzijds bekijken we of de machines die gebruikt werden een plek kunnen krijgen in het pand, anderzijds of we een gedenksteen of een naam kunnen plaatsen. Het is fijn om iets herkenbaars terug te brengen in het nieuwe pand. Zo blijft de geschiedenis van het pand in stand. Dit sprak de voormalig eigenaren ook aan.”
Één geheel
In de buurt wordt veel gebouwd. Dat zorgt voor een extra uitdaging, omdat de plannen van de verschillende ontwikkelaars wel op elkaar afgestemd moeten worden. “We zijn in gesprek met mede-ontwikkelaars en de gemeente om te kijken hoe ons project aansluit op de rest van de wijk. We hebben een stedenbouwkundigbureau ingehuurd om dit te begeleiden. Dat zorgt voor een mooi geheel, maar ook voor snelheid,” vertelt Mahler. “Met ons plan sluiten we goed aan op de beoogde woonkwaliteit. Mede door het extra groen dat we willen realiseren. Daarnaast hebben we nauw contact met de bouwprojecten die ook in de wijk plaatsvinden en willen we de buurt raadplegen. Zo zorgen we ervoor dat de wijk er straks als één geheel uitziet.”
Transformatiefaciliteit versnelde proces
Via via kwam Mahler in contact met SVn en de Transformatiefaciliteit. “Mahler is een compacte ontwikkelaar die ook graag werkt met grote projecten. Daar zit een risico aan vast. De afgelopen coronaperiode zijn er vertragingen opgelopen. Daardoor zit veel vermogen in lopende projecten.” Financiering vanuit de Transformatiefaciliteit was dan ook erg welkom.
“We ervaren dat het team van SVn als beheerder van de Transformatiefaciliteit meedenkend en flexibel is. Dat is prettig, omdat we aan strenge deadlines moeten voldoen. Beleggers zijn bereid in de huidige markt risico’s te nemen wanneer er zicht is op een vergunning. Zij stappen daardoor ook eerder in. Doordat de Transformatiefaciliteit de eerste stappen tot aan de vergunning helpt financieren, wordt later het project ook sneller verkocht aan een belegger. Dat zorgt weer voor een gerichter bouwproces en daardoor een versnelling van het hele project. De missie van de Transformatiefaciliteit sluit daarnaast goed aan bij dit project. Zo komen hier ook betaalbare woningen binnen het segment sociale of middeldure huur.”
Bijzonderheden
Delft is een studentenstad. Daardoor is er veel behoefte aan starterswoningen voor afgestudeerden, maar ook voor mensen die terugverhuizen naar de stad. “Dit bouwproject speelt hierop in. Zoals gezegd voorzien we in betaalbare huurwoningen. Daarnaast komt er circa tien procent bedrijfsruimte in het gebouw. Daardoor ontstaat er vanuit het straatbeeld een overgang.” Overdag is er bedrijvigheid in de bedrijfsruimtes en ’s avonds in de woningen. Hoe de bedrijfsruimte wordt ingevuld, wordt nog onderzocht. “In het verleden hebben we in een dergelijk gebouw een zorgcentrum tot stand gebracht. Maar het is ook mogelijk om flexwerkplekken voor de bewoners te ontwikkelen. We hebben veel ideeën, die we nog verder aan het onderzoeken zijn.”
“Het nu verlaten pand ligt op een centrale plek in de stad, we gaan er alles aan doen om het een levendige bestemming te geven. Daarmee gaat de wens van de gemeente en de buurt in vervulling. Door het verwerken van historische elementen van de plek in het gebouw, hopen we dat mensen er het verleden in terugzien. Maar daarnaast is het gebouw wel ingericht op de behoefte die er nu is.’’
Als alles volgens plan verloopt dan zou de bouw eind 2022 kunnen starten en worden de woningen in 2024 opgeleverd. Tot die tijd wordt de fabriek weer even ‘fabriek’. Een deel van het leegstaande pand wordt tijdelijk in gebruik genomen door Ter Steege. Er is een kleine productiestraat in gemaakt om kozijnen voor een project van Ter Steege te assembleren. ‘’Zo proberen we ook in de fase tot aan de uiteindelijke sloop en nieuwbouw te zorgen voor een levendige plek,’’ aldus Twan Mahler.
"Doordat de Transformatiefaciliteit de eerste stappen tot aan de vergunning helpt financieren, wordt later het project ook sneller verkocht aan een belegger."
Twan Mahler
Ook samen investeren met maatschappelijke impact?
Investeren met maatschappelijke impact is bijdragen aan het verbeteren van wonen en leven in Nederland. SVn biedt financieringsoplossingen op het gebied van volkshuisvesting, energietransitie en stedelijke vernieuwing. Daarmee maken we plannen van bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties mogelijk die te klein, te arbeidsintensief of te risicovol zijn voor andere financiers.