Van energiecentrale naar woonwijk
Op het terrein van de voormalige IJsselcentrale aan de zuidzijde van Zwolle wil projectontwikkelaar Reales vijfhonderd koop- en huurwoningen bouwen. Deze bijzondere locatie tussen stad en natuur is straks de enige plek in Zwolle waar je direct aan de IJssel kunt wonen.
Deze bijzondere locatie tussen stad en natuur is straks de enige plek in Zwolle waar je direct aan de IJssel kunt wonen.
“Met dit project geven we invulling aan de ambities van de gemeente Zwolle om kwalitatieve, betaalbare en duurzame woningbouw toe te voegen op een schitterende locatie in Zwolle”, vertelt Marc Snijders, directeur van Reales. “De wijk met vijfhonderd woningen wordt een mix van huur- en koopwoningen in de sociale, middeldure en vrije sector. Het worden kleinschalige buurtjes met zowel grondgebonden woningen als appartementen. Daarvan valt 70% in het betaalbare segment.”
Duurzame en unieke woonwijk
Reales kocht de locatie aan van energieleverancier ENGIE, die na de sloop van de energiecentrale samen met de gemeente Zwolle en diverse stakeholders een visie ontwikkelde voor het gebied. Snijders: “Het is nu nog een groot, open veld, direct gelegen aan de IJssel en op een kwartier fietsen van het centrum van Zwolle. We willen van ‘Nieuw Harculo’ een duurzame en unieke woonwijk maken met een sterke verbinding met de natuur.”
Project van de grond dankzij Transformatiefaciliteit
Reales financiert het project met behulp van de Transformatiefaciliteit. “We kennen de Transformatiefaciliteit al langer”, zegt Snijders. “We financierden er al eerder woningbouwprojecten mee. Er is geen andere partij die het aandurft om projecten in de risicovolle ontwikkelfase te financieren. Zonder deze financiering hadden we de plan- en voorbereidingskosten uit eigen zak moeten betalen. Dat was onhaalbaar in de korte tijd waarin we het nu voor elkaar hebben gekregen. De Transformatiefaciliteit is daarmee echt een stimulator en versneller voor woningbouwontwikkeling.”
Vanaf 2027 eerste woningen opleveren
“We hopen dat de woningen eind 2025 in de verkoop gaan”, vervolgt Snijders. “Het tijdspad is afhankelijk van onder meer vergunningenprocedures en het participatietraject met stakeholders in de omgeving, zoals omwonenden en bedrijven. Als dat allemaal soepel verloopt, kunnen we in de loop van 2026 starten met bouwen en een jaar later de eerste woningen opleveren.” De huurwoningen gaan naar alle waarschijnlijkheid naar een woningbouwcorporatie.
Er is geen andere partij die het aandurft om projecten in de risicovolle ontwikkelfase te financieren. De Transformatiefaciliteit is daarmee echt een stimulator en versneller voor woningbouwontwikkeling.”
Marc Snijders
Ook samen investeren met maatschappelijke impact?
Investeren met maatschappelijke impact is bijdragen aan het verbeteren van wonen en leven in Nederland. SVn biedt financieringsoplossingen op het gebied van volkshuisvesting, energietransitie en stedelijke vernieuwing. Daarmee maken we plannen van bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties mogelijk die te klein, te arbeidsintensief of te risicovol zijn voor andere financiers.