Financiering helpt bij realiseren betaalbare jongerenhuisvesting
In Haarlem en Gouda werkt projectontwikkelaar 1828 Groep aan duurzame en betaalbare jongerenhuisvesting. Dankzij een financiering van de Transformatiefaciliteit komt er eigen vermogen uit het project in Haarlem vrij, dat de ontwikkelaar kan inzetten voor de bouw in Gouda. Zo komen er versneld meer woningen voor jongeren beschikbaar.
“Jongeren zitten klem als het gaat om betaalbaar wonen”, zegt Ernest van der Meijde van 1828 Groep. “Sociale huur kent lange wachtlijsten, ze komen niet in aanmerking voor een hypotheek, en de vrije sector is financieel onmogelijk. De situatie wordt voor deze jonge mensen alleen maar erger. Terwijl de toekomst in hún handen ligt.”
Voorrang voor jongeren met cruciale beroepen
Zes jaar geleden ontstond bij Van der Meijde en zijn compagnon het idee voor 1828: betaalbare en kwalitatief goede woningen voor werkende jongeren van 18 tot 28 jaar. “Zij krijgen bij ons een huurovereenkomst van vijf jaar”, vertelt Van der Meijde. “Na die vijf jaar komt hun plek weer vrij voor een ander. We proberen ook jongeren met een cruciaal beroep van huisvesting te voorzien, zodat ze dicht bij hun werk kunnen wonen. We hebben in Gouda bijvoorbeeld een voorrangsregeling afgesproken met een kinderopvangorganisatie. Een aantal van hun medewerkers kan dan in de locatie van 1828 in Gouda wonen.”
Zelfstandige, energiezuinige woningen
De vestigingen van 1828 hebben zelfstandige woningen met een efficiënte indeling. Van der Meijde: “Zo’n 85% van de woningen zijn eenpersoonsstudio’s van 25 m2. De andere 15% zijn tweekamerappartementen van 50 m2 voor mensen die willen samenwonen. Onze woonpanels met jongeren denken mee over de voorzieningen en inrichting van de gezamenlijke ruimtes. Duurzaamheid vinden zij steeds belangrijker. De gebouwen hebben daarom een eigen energiesysteem, met collectieve verwarming. Dat draagt ook bij aan lage energiekosten en dus betaalbaar wonen.”
Betaalbare huurappartementen in Haarlem & Gouda
De ontwikkelaar werkt aan vestigingen in meerdere gemeenten, onder meer in Haarlem en Gouda. “In Haarlem herontwikkelen we een voormalig transformatorstation”, zegt Van der Meijde. “Hier komen 135 betaalbare huurappartementen, waarvan 119 studio’s in de sociale sector en 16 middeldure tweekamerappartementen. Op verzoek van de gemeente Haarlem komt er ook een gezamenlijke werkruimte en horeca. In Gouda bouwen we 247 appartementen op een leegstaand terrein in de spoorzone, waarvan 217 sociale huur en 30 middeldure huur.”
Eigen vermogen zit vast in project
Voor het project in Haarlem loopt een procedure bij de Raad van State. Daardoor is het bestemmingsplan nog niet onherroepelijk. Van der Meijde: “Dat zorgt voor vertraging en het betekent dat een deel van ons eigen vermogen langer vastzit in dat project. In dit risicovolle stadium van de ontwikkeling is er nog geen bank die ons wil financieren, waardoor we alles met eigen vermogen doen. Dat geld kan nu dus ook niet naar andere projecten.”
Transformatiefaciliteit brengt project naar start bouw
“In Gouda is de omgevingsvergunning inmiddels onherroepelijk”, vervolgt Van der Meijde. “Daar is de weg dus vrij om te bouwen, maar kampten we met een ander probleem. Voor het verkrijgen van een bouwfinanciering bij de bank hadden we extra eigen vermogen nodig. We vonden de oplossing in de Transformatiefaciliteit. Met een financiering konden we ons eigen vermogen in het Haarlemse project deels vrijmaken. Dat kunnen we nu gebruiken om het project in Gouda tot aan de start van de bouw te brengen. Dankzij de Transformatiefaciliteit konden we dit vraagstuk redelijk snel oplossen en sneller door met ontwikkelen van betaalbare woningen voor jongeren.”
25 jaar betaalbare jongerenhuisvesting
Gemeenten zijn enthousiast over het concept vanwege de grote hoeveelheid betaalbare woningen. Van der Meijde: “We ontzorgen gemeenten voor minstens 25 jaar. Doordat we ontwikkelen, verhuren en beheren voor eigen portefeuille, kunnen we de woningen voor langere tijd betaalbaar houden. Dit betekent dat gemeenten jongeren langjarig in hun gemeente kunnen behouden. Onze droom is dat in iedere G40-stad straks een vestiging van 1828 staat.”
Voor het verkrijgen van een bouwfinanciering bij de bank hadden we extra eigen vermogen nodig. We vonden de oplossing in de Transformatiefaciliteit. Met een financiering konden we ons eigen vermogen in het Haarlemse project deels vrijmaken. Dat kunnen we nu gebruiken om het project in Gouda tot aan de start van de bouw te brengen.
Ernest van der Meijde
Ook samen investeren met maatschappelijke impact?
Investeren met maatschappelijke impact is bijdragen aan het verbeteren van wonen en leven in Nederland. SVn biedt financieringsoplossingen op het gebied van volkshuisvesting, energietransitie en stedelijke vernieuwing. Daarmee maken we plannen van bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties mogelijk die te klein, te arbeidsintensief of te risicovol zijn voor andere financiers.