Er is meer financiering nodig voor betaalbare woningbouw
In de gemeenten Delft en Buren bouwt projectontwikkelaar Steenvlinder de komende jaren in totaal 159 betaalbare woningen. De projecten versnelden dankzij de Transformatiefaciliteit. Directeur van Steenvlinder Marnix Norder pleit voor meer financieringsmogelijkheden voor woningbouwprojecten in het betaalbare segment.
Het ontbreken van financieringsmogelijkheden is voor veel woningbouwprojecten een knelpunt, vindt Marnix Norder, directeur en eigenaar-oprichter van projectontwikkelaar Steenvlinder. “Voordat de bouwvergunning er is, hoef je niet bij een bank aan te kloppen, die vinden dat te risicovol. Alleen met veel eigen geld kun je nog ontwikkelen. Geen probleem voor grote partijen, maar voor kleinere projectontwikkelaars is het in de huidige markt bijna niet mogelijk om überhaupt aan een project te beginnen. Áls zij al over voldoende eigen vermogen beschikken, moet dat niet allemaal voor langere tijd vastzitten in een project. Dan sta je geparkeerd, om het in sporttermen uit te drukken.”
Meerdere projecten versneld ontwikkelen dankzij Transformatiefaciliteit
“Bij Steenvlinder werken we met een aantal financiers uit ons eigen netwerk”, vervolgt Norder. “Dat is een mooie oplossing om ons eigen vermogen mee aan te vullen, maar de leencapaciteit is niet oneindig. Voor woningbouwprojecten in de gemeenten Delft en Buren kwam de Transformatiefaciliteit daarom als geroepen. Via die faciliteit kregen we een marktconforme lening, waarmee we de planfase van de projecten kunnen financieren tot aan de start van de bouw. In een van de projecten kunnen we nu zelfs ander vermogen vrijmaken dat we weer in een ander project kunnen stoppen. Zo ontwikkelen we meerdere projecten versneld naast elkaar.”
Schoolgebouwen transformeren naar starterswoningen in Buren
In de gemeente Buren transformeert Steenvlinder drie voormalige schoollocaties in de dorpen Asch, Maurik en Ommeren naar woonvormen passend bij de lokale woonbehoefte. Norder: “Er is daar een enorme vraag naar woningen voor starters uit de wijk, jonge mensen die in hun geboortedorp willen kunnen wonen. Om het betaalbaar te houden, bouwen we de woningen niet volledig af. We zorgen wel dat de schil in perfecte staat is. Twee schoolgebouwen blijven staan; daar herstellen we de fundering, verwijderen asbest en isoleren het dak. We zorgen voor woningen met eigen huisnummers en parkeerplekken voor auto’s en fietsen. Kopers die de woning niet zelf kunnen afmaken, kunnen dat in eigen beheer organiseren.”
Participatie leidt tot beste plan voor betaalbare woningen in Delft
Het project in Delft voegt ongeveer 120 betaalbare, gestapelde zelfbouwwoningen toe aan de woonvoorraad, op de voormalige locatie van waterbedrijf Evides. “De ontwikkeling doen we in samenspraak met omwonenden, mogelijke toekomstige bewoners, andere belanghebbenden en de gemeente Delft”, zegt Norder. “Het is een beetje ons handelsmerk geworden om dat op deze manier te doen. Door partijen te laten meedenken en écht naar ze te luisteren, krijg je het beste plan en het meeste draagvlak. We hoefden nog nooit naar de Raad van State voor een bezwaarprocedure, dus het werkt.”
Dringend behoefte aan meer financiering voor betaalbare woningbouw
Norder maakt zich zorgen over de ontwikkeling van woningbouwprojecten in het betaalbare segment. “Als sociaal maatschappelijk ontwikkelaar kiest Steenvlinder niet voor maximaal financieel rendement. Zo houden we woningen betaalbaar voor een brede doelgroep. Maar deze aanpak wordt steeds lastiger door onder meer hogere bouwkosten en het ontbreken van voldoende financieringsmogelijkheden. Dat bracht ik recent nog eens onder de aandacht tijdens een bezoek van minister Keijzer aan Steenvlinder. Met meer beschikbare middelen voor de Transformatiefaciliteit, voor andere vormen van financiering of mogelijkheden via bijvoorbeeld pensioenfondsen kunnen ontwikkelaars meer betaalbare woningen bouwen.”
Voor woningbouwprojecten in de gemeenten Delft en Buren kwam de Transformatiefaciliteit daarom als geroepen. Via die faciliteit kregen we een marktconforme lening, waarmee we de planfase van de projecten kunnen financieren tot aan de start van de bouw.
Marnix Norder
Ook samen investeren met maatschappelijke impact?
Investeren met maatschappelijke impact is bijdragen aan het verbeteren van wonen en leven in Nederland. SVn biedt financieringsoplossingen op het gebied van volkshuisvesting, energietransitie en stedelijke vernieuwing. Daarmee maken we plannen van bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties mogelijk die te klein, te arbeidsintensief of te risicovol zijn voor andere financiers.