46 seniorenappartementen op plek van voormalige autogarage
Een autoshowroom met bijbehorend garagebedrijf midden in een woonwijk in Zoetermeer. Niet meer van deze tijd, vond de gemeente al jaren.
Plannen voor herontwikkeling strandden echter en de garage bleef in bedrijf. Tot Chronos Vastgoed betrokken werd en een plan bedacht met koopappartementen voor senioren om doorstroming op de lokale woningmarkt te bevorderen.
“Wij kennen de eigenaar van het garagebedrijf en wisten dat de gemeente liever woningbouw op deze locatie ziet”, vertelt eigenaar Bert Jan van Beers van Chronos Vastgoed. “We gingen met hem in gesprek en kwamen tot een akkoord om de locatie over te nemen. De gemeente Zoetermeer was meteen vanaf het begin enthousiast over onze transformatieplannen.”
Doorstroming bevorderen met seniorenhuisvesting
Het plan bestaat uit 46 koopappartementen voor senioren, variërend van 60 tot 160 m2 en voorzien van een ruim balkon. In de plint van het gebouw komt een gemeenschappelijke ruimte in beheer van de VvE, die gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld verjaardagen, vergaderingen en (sociale) recreatie. Van Beers: “De gemeente koos nadrukkelijk voor de doelgroep senioren, omdat er veel vraag is naar huisvesting voor ouderen en dit hoge prioriteit heeft in de woonvisie van Zoetermeer. Bewoners van 55+ die in de wijk een eengezinswoning achterlaten, krijgen voorrang in het project. Hiermee wil de gemeente doorstroming op de woningmarkt bevorderen en zorgen voor meer aanbod voor gezinnen en starters.
Zonder Transformatiefaciliteit nog niet zo ver als nu
“Om de grond aan te kopen, hoefden we bij een reguliere bank niet voor financiering aan te kloppen”, vervolgt Van Beers. “Een locatie financieren waarvoor de bestemming nog gewijzigd moet worden én met de kans dat het uiteindelijk niet doorgaat, is voor hen een veel te groot risico. Via onze financiële tussenpersoon Adelaer kwamen we bij de Transformatiefaciliteit (Financieringsfaciliteit Binnenstedelijke Transformatie, red.) terecht, die de risico’s in deze voorfase wél kon overzien. De rap verkregen lening versnelde het proces enorm. Zonder de Transformatiefaciliteit hadden we andere afspraken moeten maken over de aankoop van de grond en waren we minder ver als nu.”
Participatie van omwonenden belangrijk
“Dat er animo voor de appartementen is, hebben we geweten”, zegt Van Beers. “Na een advertentie in de krant met het bouwplan liep het storm. Op de informatieavond begin 2020 kwam driehonderd man af. Daartussen zaten ook bezorgde buurtbewoners die hoogbouw in hun achtertuin niet leuk vonden. Daarop organiseerde de gemeente Zoetermeer een inloopavond voor omwonenden. Om tegemoet te komen aan de wensen van de buurt halen we drie lagen van het gebouw af en maken de balkonschermen niet transparant, voor minder inkijk vanaf de balkons in de tuinen. Participatie van omwonenden is in zulke projecten erg belangrijk. Om latere escalatie én vertraging in het proces te voorkomen, maar óók om de voordelen te benadrukken. Want naast dat we in Zoetermeer met deze transformatie voor meer woonruimte zorgen, verbetert straks ook de leefomgeving in de buurt.”
Gemeente Zoetermeer over het project
Robin Paalvast, wethouder Wonen: “In de jaren 80 zijn in deze wijk veel eengezinswoningen gebouwd. Veel van die huiseigenaren hebben inmiddels de seniorenleeftijd en zijn toe aan een meer passende woning. We willen deze zogenoemde empty nesters een plek bieden in hun eigen vertrouwde wijk en daarmee doorstroming op de woningmarkt in gang zetten. Ook zijn deze projecten nodig voor de opgave om minimaal 10.000 woningen toe te voegen in Zoetermeer. We zijn blij dat partijen als Chronos Vastgoed kansen zien in zulke binnenstedelijke transformaties. Waar je vroeger rekening moest houden met een paar koeien in een weiland, zijn dit nu langdurende participatietrajecten waarin je in samenspraak met omwonenden tot een definitief plan komt.”
Lees meer over het project op de website
"Naast dat we in Zoetermeer met deze transformatie voor meer woonruimte zorgen, verbetert straks ook de leefomgeving in de buurt."
Bert Jan van Beers
Ook samen investeren met maatschappelijke impact?
Investeren met maatschappelijke impact is bijdragen aan het verbeteren van wonen en leven in Nederland. SVn biedt financieringsoplossingen op het gebied van volkshuisvesting, energietransitie en stedelijke vernieuwing. Daarmee maken we plannen van bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties mogelijk die te klein, te arbeidsintensief of te risicovol zijn voor andere financiers.