Man Eettafel Laptop Svn Website 904X520

De eerste stap bij aanvragen van je lening: de toewijzing

Je weet welke lening bij jouw situatie past en je wilt graag de eerste stap zetten. Hoe werkt het aanvragen van een lening bij SVn? De eerste stap is net iets anders dan bij een reguliere bank. Je hebt namelijk eerst een toewijzing nodig van jouw gemeente of provincie.

Gunstig lenen met hulp van je gemeente en SVn

Omdat we samenwerken met overheden, zijn we in staat om financiële ruimte te geven waar dat anders soms niet haalbaar is. Ook kunnen we je gunstige voorwaarden aanbieden voor je lening, zoals boetevrij versneld aflossen. Voor een lening bij SVn heb je altijd eerst toestemming nodig van de gemeente waarin je woont of waar je naartoe verhuist. De toestemming die de gemeente geeft, noemen we de toewijzing. Jouw gemeente kijkt of je voldoet aan de voorwaarden van die lening. Zonder toewijzing kun je je aanvraag bij SVn niet starten. 

Aanvraagproces voor een lening bij SVn

 • Doel voor ogen

  Bedenk eerst wáár je geld voor nodig hebt. Bijvoorbeeld voor isolatie of zonnepanelen. Voor het herstellen van je dak of fundering. Of om de hypotheek voor je eerste koophuis rond te krijgen.
 • Wat heb je hiervoor nodig

  Als je weet wát je wilt, schat dan in hoeveel geld je hiervoor nodig hebt. Het bedrag dat je wilt lenen en in hoeveel jaar je dat gaat terugbetalen, bepalen onder andere het type lening.
 • Bekijk het aanbod in jouw gemeente of provincie

  SVn werkt samen met gemeenten en provincies. Op svn.nl zie je welke leningen jouw gemeente of provincie aanbiedt.
 • Staat er een interessante lening voor je bij?

  Maak dan een proefberekening. Mag je volgens deze berekening geld lenen? Vraag dan om toestemming bij je gemeente of provincie. Zij bepalen of je aan de voorwaarden voor een lening voldoet. Als dat zo is, krijg je een zogenoemde toewijzingsbrief. Dit betekent nog niet dat je de lening krijgt. SVn bekijkt of je financiële situatie het toelaat om geld te lenen.
 • Start je leenaanvraag bij SVn

  Op svn.nl doe je de aanvraag voor de lening. Zorg dat de details uit de toewijzingsbrief, zoals de naam van de lening en de looptijd, hetzelfde zijn als in je aanvraag.
 • Aanleveren van de benodigde documenten

  Om je aanvraag te beoordelen, vraagt SVn om een aantal documenten. Denk aan je legitimatiebewijs en de toewijzingsbrief. Deze lever je digitaal aan. Het verschilt per lening wanneer je een reactie krijgt.

Hoe werkt het aanvragen van een lening?

Iedere lening is uniek

Bovenstaand proces geldt voor iedere aanvraag. Voor iedere lening kunnen de vervolgstappen en de voorwaarden verschillen. Wil je weten hoe het precies zit voor jouw lening? Bekijk het op deze overzichtspagina

Kom ik in aanmerking voor een lening?

SVn werkt samen met gemeenten en provincies. Op svn.nl/leningzoeker zie je welke leningen jouw gemeente of provincie aanbiedt. Staat er een lening bij die bij jouw situatie past? Maak dan een proefberekening. Mag je volgens deze berekening geld lenen? Vraag dan om toestemming bij je gemeente of provincie. Zij bepalen of je aan de voorwaarden voor een lening voldoet. Als dat zo is, krijg je een zogenoemde toewijzingsbrief. Dit betekent nog niet dat je de lening krijgt. SVn bekijkt of je financiële situatie het toelaat om geld te lenen.

Welke leningen worden er aangeboden in mijn gemeente?

Omdat het aanbod per gemeente verschilt hebben we een tool ontwikkeld waarin je na het intoetsen van je gemeente en doel meteen een overzicht krijgt wat er allemaal in jouw gemeente kan. 

Op svn.nl/leningzoeker kan je jouw gegevens invullen. 

Bekijk alle veelgestelde vragen