Andries (slager), Henriëtte (verpleegkundige) en hun kinderen Niek, Merle en Mai zijn dolblij met hun 15 zonnepanelen. Met een beetje geluk leveren ze dit jaar zelfs al extra stroom terug aan het net.
Andries: “Het ging allemaal heel snel. We kregen eind 2014 een folder in de bus van een zonnepanelenleverancier. Hierin stond dat we korting kregen als meer mensen uit de straat meededen. Toen ons werd voorgerekend wat het ons uiteindelijk zou kosten, kon ik het eerlijk gezegd niet geloven. ‘Ja ja’ dacht ik. ‘Dat kan niet waar zijn’.”
Henriëtte: “De leverancier hielp ons werkelijk met alles. Hij was ook degene die ons wees op de Duurzaamheidslening. Daar waren we ontzettend blij mee want we waren net getrouwd dus we hadden niet het geld om de panelen in één keer te betalen.”
Andries: “Het duurt 10 jaar voordat je de kosten voor de aanschaf van de zonnepanelen eruit hebt. Onze 15 zonnepanelen kunnen jaarlijks 3300kWh opwekken en we zitten dit jaar al op 2700kWh. Als de zon een beetje doorschijnt, leveren we dit jaar al stroom terug aan de energieleverancier. En dat is precies waar we naartoe willen: zelfvoorzienend zijn.”
Intussen is het voor Andries een ware sport geworden om zoveel mogelijk energie op te wekken. Iedere dag kijkt hij even op de meter en checkt hij de dag-stand en het totaal. Andries: “Als er sluierbewolking is, merk je dat direct. Als het warm is denk ik ‘yes we lopen binnen’. Het is een sport om niet te hoeven bijkopen bij de energieleverancier. Met een beetje geluk krijgen we dit jaar al geld terug.”
Henriëtte: “We doen er ook veel aan om energie te besparen hoor. We hebben overal LED-verlichting, dimmers en we kopen alleen energiezuinige apparaten. Een zonneboiler hadden we al. De wasmachine en droger verbruiken bij ons het meest. Dankzij de zonnepanelen zitten we nu niet meer met een dag- en nachttarief, dat wast wel zo handig. Verder is ons huis ontzettend goed geïsoleerd.
Andries: “Zonne-energie is zo’n schone vorm van energie, dat hoort echt bij deze tijd, vind ik. Eerlijk gezegd ben je gek als je het niet doet. Met de lening en de huidige rente is dit echt voor iedereen haalbaar. De energieprijzen stijgen door maar wij besparen straks zo’n € 600,- per jaar. En dat is een mooi spaarpotje.”
De tips van Andries en Henriëtte:
- Win advies in, praat met mensen die al zonnepanelen hebben. Hoe hebben zij dat gedaan
- Kijk goed hoeveel panelen je op je dak wil, als ze eenmaal liggen is het relatief duur om er panelen bij te laten plaatsen. Hoe meer je er legt hoe meer opbrengst je hebt
- In principe kosten de zonnepanelen je per maand bijna niets; stop het geld dat je overhoudt in een apart spaarpotje om je lening versneld af te lossen, of om te investeren in een ander doel.