Transformatiefaciliteit header nieuws

Transformatiefaciliteit krijgt 70 miljoen extra

De Transformatiefaciliteit wordt uitgebreid. Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening trekt nog eens 70 miljoen euro uit om transformaties van gebieden en gebouwen naar woningen te stimuleren. Hiermee komt het totale beschikbare budget op 150 miljoen euro. "Deze extra investering in de Transformatiefaciliteit is een cruciale stap in het versnellen van de woningbouw in Nederland", zegt bestuurder Arjen Gielen van SVn, de fondsmanager van de Transformatiefaciliteit.

Financiering voor vroege projectfasen

De Transformatiefaciliteit biedt ontwikkelaars de mogelijkheid om een kortlopende lening te krijgen voor de eerste fase van een woningbouwproject. Gielen: “Dit blijkt in de praktijk een lastige fase, waarbij volledige bancaire financiering vrijwel onmogelijk is. De Transformatiefaciliteit springt in dit gat. Zo kunnen ontwikkelaars sneller starten met de ontwikkeling. De Transformatiefaciliteit is een krachtig financieringsinstrument dat de ontwikkelaar vreemd vermogen biedt, waarmee hij eigen kapitaal efficiënter kan inzetten voor meerdere projecten.”

Betaalbare woningen

De Transformatiefaciliteit wil betaalbare woningbouw stimuleren. Het streven is om in projecten ten minste tweederde betaalbare woningen te realiseren. Dit omvat koopwoningen onder de vastgestelde betaalbaarheidsgrens en sociale en middeldure huurwoningen. Sinds de start in 2019 heeft de Transformatiefaciliteit bijgedragen aan de realisatie van meer dan 9.000 woningen. In 2023 werden zo’n 8.800 woningen door vastgoedtransformatie gerealiseerd, waarmee transformatie een substantieel onderdeel is van het doel om jaarlijks 100.000 woningen toe te voegen.

Lange termijn impact

De Transformatiefaciliteit is revolverend: ontwikkelaars lossen de verstrekte leningen af, waarna het geld opnieuw kan worden uitgeleend. Tot 2030 kan naar schatting 370 miljoen euro aan leningen worden verstrekt. Gielen: “Daarmee kunnen naar verwachting 35.250 woningen worden gebouwd. Dit is exclusief de indirecte effecten, zoals de investeringen die ontwikkelaars met het vrijgekomen kapitaal in andere projecten kunnen doen. De totale impact is waarschijnlijk groter.”

Van leegstand naar woningen

Transformaties voorkomen leegstand en dragen bij aan de leefbaarheid van dorpen en steden. Vaak gaat het om voormalige kantoren, winkels, scholen of andere langdurig leegstaande gebouwen die worden getransformeerd naar woningen. Leningen zijn minimaal 500.000 en maximaal 3,5 miljoen euro en dekken maximaal 50 procent van de totale aankoop- en/of ontwikkelkosten.

Meer weten over de Transformatiefaciliteit?