De gemeente Rotterdam helpt zowel grote als kleine VvE’s met begeleiding en financiering voor onderhoud en verduurzaming. Daarmee wil de stad meer VvE’s activeren om hun pand te verbeteren en duurzamer te maken.
Van de circa 13.000 VvE’s in Rotterdam is het overgrote deel een kleine VvE met maximaal zes wooneenheden”, vertelt Frank Peters van de gemeente Rotterdam. “Vaak zijn dit slapende VvE’s. De bewoners vergaderen niet en onderhoud van het gebouw gebeurt zelden. Deze VvE’s activeren is een hele klus. Op 10.000 brieven die wij versturen met een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst komen zo’n 100 mensen af. Daarvan gaat slechts een handjevol echt actief aan de slag met hun VvE.”
Cursussen voor VvE’s
Een onderhouds- en verduurzamingstraject is arbeidsintensief, zeker voor kleine VvE’s zonder beheerder. Veel van hen weten niet waar te beginnen. Peters: “De gemeente Rotterdam biedt vanuit stichting VVE-010 cursussen aan waarin mensen leren hoe je dit soort trajecten met je VvE oppakt. We willen ze hiermee enthousiasmeren om plannen te maken en op weg helpen met tips voor een goed functionerende VvE. Goed beheer is immers de basis van waaruit je verder bouwt. Het zorgt dat je VvE-leden kunt overtuigen van plannen, zodat je een meerderheid krijgt tijdens de besluitvorming.”
VvE-lening voor onderhoud en verduurzaming
Voor financiering kunnen alle VvE’s in de stad bij de gemeente Rotterdam terecht. “We bieden via SVn een Energietransitielening aan tegen een aantrekkelijke rente”, zegt Peters. “VvE’s kunnen hiermee onderhoud combineren met verduurzaming. Bijvoorbeeld door bij het repareren van het dak meteen isolatie aan te brengen. Kleine VvE’s kunnen de lening ook aanvragen met NHG (Nationale Hypotheek Garantie, red.), voor extra financiële zekerheid bij het gezamenlijk aangaan van de lening.”
Totaalpakket voor VvE’s
De gemeente is tevreden met het aanbod aan VvE’s. Peters: “Inmiddels weten we dat we de meeste VvE’s alleen in beweging krijgen wanneer we ze een totaalpakket bieden, van advies en begeleiding tot financiering. De lening voor onderhoud en verduurzaming is een mogelijkheid die er op de reguliere markt nog niet is. Het mooie van deze financiering is dat deze gebouwbonden is en van de VvE blijft. Bij een woningverkoop neemt de nieuwe eigenaar het leningdeel over dat bij de woning hoort. Dat betekent dat woningeigenaren alleen meebetalen voor de tijd dat ze er wonen. Dat maakt het aantrekkelijker om een lening aan te gaan.”
Wil je ook VvE’s in je gemeente of provincie helpen met financiering? Bekijk de mogelijkheden.