In de gemeente Wageningen kunnen VvE’s met verduurzamingsvragen terecht bij het Energieloket. In al die jaren dat het Energieloket VvE’s begeleidt, is één ding duidelijk: VvE’s hebben grote moeite met het rondkrijgen van een financiering.
“Op het ontbreken van financiering lopen duurzame projecten vaak stuk”, vertelt VvE-deskundige Leida van den Berg van het Energieloket. Ze is al drie jaar het aanspreekpunt voor de circa 150 verenigingen van eigenaren (VvE’s) in Wageningen. “Een van de problemen is dat offertes van aannemers kort geldig zijn en de rente van financiers fluctueert. Als je als VvE-bestuur je leden zover hebt dat je het geld mag uitgeven, kan de rente gestegen zijn of de offerte verlopen. Als de totale kosten vervolgens hoger blijken, kun je opnieuw beginnen met goedkeuring vragen aan je leden.”
Energieadvies op maat kan knelpunt zijn
Nog een knelpunt is volgens Van den Berg het energieadvies, dat inzicht geeft in de te nemen energiebesparende maatregelen. “De kosten voor een advies op maat zijn vaak niet opgenomen in een MJOP (meerjarenonderhoudsplan, red.). VvE’s hebben dat geld dus niet of hebben het er niet voor over. Terwijl zo’n advies juist kan helpen om leden te overtuigen van de duurzame plannen. Een paar jaar geleden financierde de gemeente Wageningen een haalbaarheidsonderzoek van een grootschalig verduurzamings- en renovatieproject van een appartementencomplex. Omdat het onderzoek de VvE niks kostte, gaven de leden groen licht. En dankzij het positieve advies stemden ze daarna in met een vervolgonderzoek.”
Financieringsregeling voor VvE’s tegen gunstige rente
Gemeenten en provincies kunnen via SVn een financieringsregeling voor VvE’s aanbieden. VvE’s kunnen daarmee tegen een gunstige rente geld lenen voor de verduurzaming van hun appartementencomplex. De gemeente Wageningen biedt deze structurele financiering voor VvE’s sinds kort aan. Van den Berg: “Dat kan bijvoorbeeld een aantal kleine VvE’s in Wageningen enorm helpen. We hebben zes flats met achttien kleine VvE’s. Zij werken samen aan het onderhoud en de verduurzaming van de gebouwen, maar hebben per VvE financiering nodig. Op de reguliere markt is dat niet te doen.”
Jarenlang sparen of nú een lening aangaan
Van den Berg is enthousiast over het besluit van de gemeente om de regeling aan te bieden. “Nu is het aan mij om VvE’s te informeren over de mogelijkheid. Ik heb mijn verhaal al klaar. Ga je sparen voor isolatie en nog twintig jaar in de kou zitten? Of ga je nú een lening aan en direct comfortabeler wonen? Voor veel VvE’s kost geld lenen ‘maar’ een paar tientjes per maand extra boven op de servicekosten per appartement. Bovendien bespaar je met duurzame maatregelen ook op je energierekening, ga je vooruit op comfort en is je appartement goed te verkopen. Ik zou het dan wel weten.”
Ben je benieuwd naar de financieringsmogelijkheden voor VvE’s in je gemeente of provincie? Bekijk de mogelijkheden van een financieringsregeling bij SVn of bekijk de pagina van Toekomstbestendig Wonen Gelderland.