Straat Bocht Woningen Huizen Fiets Vrouw 665X436

Erfpacht: een slimme oplossing voor betaalbaar wonen

Het vinden van een betaalbare koopwoning is voor steeds meer mensen een grote uitdaging. Vooral starters en huishoudens met een gemiddeld inkomen krijgen nauwelijks nog een kans. Veel gemeenten zoeken daarom naar slimme manieren om meer mensen een betaalbare woning te bieden. Erfpacht kan hier een aantrekkelijke oplossing zijn, zoals nu wordt getest in Almere.

Wat is erfpacht eigenlijk?

Bij erfpacht koop je wel de woning, maar niet de grond waarop deze staat. De grond blijft eigendom van de gemeente, en daarvoor betaal je een maandelijkse vergoeding (canon). Daardoor wordt de koopprijs van je woning flink lager, wat vooral starters helpt om de stap naar een eigen huis te zetten

Erfpacht opnieuw aantrekkelijk maken

In het verleden werd erfpacht niet altijd positief ervaren, vooral omdat de kosten voor de grond soms plotseling flink konden stijgen. SVn ziet kansen om erfpacht opnieuw aantrekkelijk te maken met duidelijke, stabiele afspraken. Denk bijvoorbeeld aan een vergoeding die afhankelijk is van je inkomen, of de mogelijkheid om later alsnog de grond te kopen. Zo wordt erfpacht eerlijk en flexibel.

Almere kiest voor erfpacht en Starterslening

De gemeente Almere experimenteert momenteel met een innovatieve aanpak: een combinatie van erfpacht en de Starterslening. Met deze aanpak worden 86 woningen speciaal voor starters en mensen met een gemiddeld inkomen beschikbaar gemaakt. Dankzij erfpacht worden de huizen goedkoper aangeboden en blijft deze korting ook beschikbaar voor toekomstige kopers. De Starterslening helpt kopers vervolgens nog eens extra om de woning te financieren door in de eerste jaren rentevrij een bedrag te lenen. Zo blijven woningen voor langere tijd bereikbaar voor starters.

Hoe helpt SVn gemeenten?

SVn helpt gemeenten om erfpacht succesvol in te zetten. We regelen bijvoorbeeld de administratie, de toetsing van nieuwe bewoners en zorgen ervoor dat de voorwaarden duidelijk en eerlijk blijven. Zo houden gemeenten grip op hun grondbeleid en stimuleren zij betaalbare woningbouw en duurzame wijken.

Sturen op duurzaamheid en leefbaarheid

Door erfpacht slim te gebruiken, kunnen gemeenten ook sturen op duurzaamheid en leefbaarheid. Ze kunnen bijvoorbeeld voorwaarden stellen aan duurzaam bouwen, betaalbare woningen en het voorkomen van speculatie met grondprijzen. Dat draagt bij aan aantrekkelijke en diverse wijken.
Erfpacht lost niet alles op, maar biedt zeker belangrijke mogelijkheden om de woningmarkt toegankelijker te maken. De aanpak van Almere laat zien hoe erfpacht in combinatie met andere maatregelen, zoals de Starterslening, echt verschil kan maken.