De Stimuleringslening kleine VvE met NHG is speciaal bedoeld om een Vereniging van Eigenaars (VvE) te helpen hun gebouw energiezuiniger en duurzamer te maken en tegelijkertijd het achterstallig onderhoud aan te pakken. Inmiddels zijn de eerste leningen verstrekt en de werkzaamheden afgerond. De VvE van mevrouw Araújo knapte het dak op. “We merken nu al dat het effect heeft.”
De VvE van Araújo stond voor een dringende uitdaging: het bitumen dak van hun complex was in slechte staat. “Onze woningen zijn vrij oud en we hadden niet genoeg budget om de kosten zelf te dekken,” legt Araújo uit. Via de website van de gemeente ontdekten ze de Rotterdamse Energietransitielening VvE met NHG, zoals de Stimuleringslening kleine VvE heet in Rotterdam.
Dak vervangen én isoleren
Araújo en haar buren hebben meerdere keren vergaderd over de lening. “Het is niet iets dat je zomaar beslist natuurlijk, je moet er goed over nadenken. Maar omdat het geen persoonlijke lening is, we gaan de lening als VvE aan, waren we er vrij snel uit” zegt Araújo. “Ook omdat er niet echt een alternatief was. De werkzaamheden moesten plaatsvinden. Dat hadden we misschien nog net zelf kunnen financieren, maar dan hadden we geen reserves meer gehad. Dat was dus geen optie.” Om in aanmerking te komen voor de Energietransitielening voor VvE’s moeten er minimaal twee maatregelen worden uitgevoerd: een energiebesparende en een woningverbeterende maatregel. De VvE van Araújo besloot om het dak te vervangen en te isoleren.
Overweldigend
Het proces van het aanvragen van de lening had nog wel wat voeten in de aarde. “Het was behoorlijk overweldigend,” herinnert Araújo zich. “We moesten veel informatie verzamelen en inleveren, zowel bij de gemeente als bij SVn. Het was veel werk om alle persoonlijke gegevens veilig te versturen. Het kostte veel tijd om alles te verzamelen.”
Goede voorbereiding
Weet waar je aan begint, wees goed voorbereid. Dat zou Araújo andere VvE’s die een lening aanvragen willen meegeven. “Begin bij het einde,” adviseert ze. “Begin met de checklist en werk van achteren naar voren. Verzamel alle gegevens in één keer en start dan pas met de aanvraag, dat scheelt veel tijd.”
Fijn dat de lening bestaat
Nu de werkzaamheden zijn afgerond, merken Araújo en haar buren het effect al. “We zijn blij dat we het hebben gedaan,” zegt Araújo. “Het proces met de aannemer had wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk is alles goed gekomen. Het dak gaat weer jaren mee en het is beter geïsoleerd. We merken nu al dat het effect heeft, maar we moeten nog even kijken wat de winter zegt.” Araújo raadt de Energietransitielening VvE dan ook aan voor andere VvE’s. “Het is vooral fijn dát de lening beschikbaar is, anders hadden we het niet kunnen doen.”
3 tips van mevrouw Araújo voor VvE’s die een Energietransitielening VvE willen aanvragen:
- Voorbereiding is cruciaal: Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten en informatie in één keer verzamelt. Dit bespaart tijd en voorkomt onnodige vertragingen.
- Gebruik de checklist die je krijgt als je de lening aanvraagt: Werk met de checklist om het proces overzichtelijk te houden en niets te vergeten. Dit helpt om gestructureerd en efficiënt te werk te gaan.
- Vraag om hulp als dat nodig is: Aarzel niet om hulp te vragen aan SVn of de gemeente, wanneer je vragen hebt of ergens tegenaan loopt.
Meer zekerheid met NHG
Bij de Stimuleringslening kleine VvE hebben VvE’s de mogelijkheid om te kiezen voor extra financiële zekerheid bij het gezamenlijk aangaan van een lening, door voor de variant met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) te kiezen. Met de borg neemt NHG een drempel weg voor kleine VvE’s om gezamenlijk een lening aan te gaan. De NHG-borg kan helpen bij betalingsproblemen en biedt oplossingen bij verkoop, zoals een kwijtscheldingsregeling. Het grootste voordeel van de NHG-borg is echter de preventieve werking. NHG biedt op verzoek budgetcoaching en maatwerkoplossingen als VvE-leden betalingsachterstanden hebben.
De Energielening VvE is de Rotterdamse variant van de Stimuleringslening kleine VvE. De naam van het product kan afwijken per gemeente. Benieuwd of jouw gemeente ook een regeling/lening voor (kleine) VvE’s aanbiedt? Neem een kijkje op www.svn.nl/leningzoeker.
* het pand zichtbaar op de afbeelding is niet van de geïnterviewde VvE