Woon jij in een appartement? Dan ben je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). De VvE zorgt onder meer voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het appartementengebouw. Wat kan een VvE doen om te besparen op energie? We zetten 5 tips op een rij.
Voor het verduurzamen van een appartementencomplex heb je een aantal zaken nodig: een visie, geld én een grote dosis geduld. De VvE Campagnebox van VvE Belang helpt je op weg bij het maken van een praktisch werkplan.
Plaats zonnepanelen op jullie dak
Ook op een gezamenlijk dak kun je zonnepanelen plaatsen. Hoe makkelijk dat is hangt van een paar dingen af. Is de VvE ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en hebben jullie een actief bestuur? Als jouw VvE nog helemaal niet ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel, dan moet je dat eerst regelen voordat je aan zonnepanelen kunt beginnen. Op deze pagina geeft Milieu Centraal praktisch advies over zonnepanelen voor jouw VvE.
Vraag de energiebelasting terug
VvE’s kunnen soms de energiebelasting terugvragen. Jaarlijks betalen duizenden Vereniging van Eigenaars te veel energiebelasting, omdat zij niet automatisch een teruggaaf krijgen. Komt je VvE hiervoor in aanmerking, maar vraag je dit niet aan? Dan betaal je per appartement mogelijk honderden euro’s te veel. Dat kun je als VvE zelf doen of een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Beter Besparen bijvoorbeeld.
Verbeter de isolatie
2 van de 3 woningen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd. Zonde, want een goed geïsoleerd huis zorgt voor minder kou en tocht, een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot. Hoe zit het eigenlijk met de isolatie van het dak, de vloer, muren en ramen van de woningen in jouw VvE? Ontdek het zelf met de praktische tips van de Isolatie-zelfscan van Milieu Centraal.
Verdiep je in subsidies
Met subsidie wordt isolatie en energie besparen nog aantrekkelijker. Zo is er voor VvE’s met duurzame plannen de SVVE: subsidie voor verduurzamingsmaatregelen. Benieuwd welke subsidies en regelingen zijn er in jouw woonplaats zijn? De Energiesubsidiewijzer geeft een compleet overzicht.
Kijk naar speciale leningen voor kleine VvE’s
In Nederland zijn ruim 100.000 VvE’s met 7 of minder appartementen. Bijna driekwart van deze appartementen heeft een slecht energielabel (D, E, F, of G). Woningeigenaren van appartementen in kleine VvE’s blijven achter met verduurzamen, omdat de financiering een uitdaging is. Sinds kort zijn er wel leningen voor deze doelgroep, met of zonder garantie van NHG. Een van de financieringsoplossingen is de Stimuleringslening kleine VvE. Deze lening is alleen beschikbaar in gemeenten en provincies die de lening gesubsidieerd beschikbaar stellen via SVn. De lening is bedoeld voor VvE’s met maximaal 7 woningen.