Wil je graag een financieringsregeling voor VvE’s in je gemeente of provincie, maar twijfel je nog? Erik Veldman, adviseur Servicepunt Woningverbetering bij de gemeente Schiedam, geeft vijf redenen waarom ze er in de Zuid-Hollandse plaats voor kozen om VvE’s te financieren.
1. Verduurzamen en (achterstallig) onderhoud in één regeling
“Met de VvE-regeling in onze gemeente financieren we zowel energiebesparende maatregelen als onderhoud. Verenigingen van eigenaren hoeven hiervoor maar één lening af te sluiten. Deze financieringscombinatie is voor VvE’s uniek op de markt. We merken dat VvE’s sinds de gestegen energieprijzen vooral bezig zijn met verduurzaming. De mogelijkheid om ook geld te lenen voor onderhoud stimuleert om na te denken over meer. Daarom gaan VvE’s soms een stapje verder. De regeling zorgt in Schiedam dus naast duurzamere woningen óók voor beter onderhouden appartementen.”
2. Één aanvraag voor alle appartementen binnen een VvE
“VvE’s doen één aanvraag voor alle appartementen binnen de VvE. Als gemeente beoordelen wij de VvE in plaats van alle individuele woningeigenaren. Dat maakt de begeleiding voor ons ook eenvoudiger, want we spreken met één VvE en niet met meerdere eigenaren. Daarnaast is de kans van slagen groter. We hebben in het verleden meegemaakt dat een heel project stukliep of met vertraging kampte door één eigenaar binnen een VvE. Bijvoorbeeld omdat de financiering net niet rondkwam. Nu kan iedereen mee.”
3. Als je iets vraagt van je inwoners, moet je ook iets bieden
“In Schiedam willen we een wijk aardgasvrij maken door de huizen op een warmtenet aan te sluiten. Met verschillende regelingen speciaal voor deze wijk – waaronder een aparte regeling waarmee VvE’s geld kunnen lenen – proberen we woningeigenaren te stimuleren om maatregelen voor een aardgasvrije woning te nemen. De VvE-lening blijft van de VvE. Als mensen hun woning verkopen, gaat de lening over op de nieuwe eigenaar. Mensen betalen dus alleen voor de tijd dat ze er wonen. Dat vinden ze vaak een fijne gedachte.”
4. Een regeling op maat door zelf de voorwaarden te bepalen
“In de verordening van de regelingen voor de aardgasvrije wijk staat dat de specifieke kosten voor de aansluiting op het warmtenet onder een lager rentetarief vallen dan de standaard lening. Door als gemeente zelf deze voorwaarden te kunnen bepalen, stimuleren we inwoners om de gewenste keuzes te maken. Met de huidige, gestegen rentetarieven zien we een groei in financieringsaanvragen. Een VvE-lening bij de gemeente is nu aantrekkelijker dan je individuele hypotheek ophogen.”
5. Kleine VvE’s in je gemeente kunnen ook ergens terecht voor financiering
“Schiedam heeft veel kleine VvE’s met twee tot drie appartementen. Die helpen we sinds kort ook met financiering via SVn. We zijn blij met deze mogelijkheid, want kleine VvE’s kunnen nergens anders terecht. Deze VvE’s moeten wel twee jaar actief zijn om een financiering te krijgen. In de praktijk blijkt dat soms nog een struikelblok, omdat kleine VvE’s doorgaans minder goed georganiseerd zijn dan VvE’s met veel appartementen. Dat is voor Schiedam dus een aandachtspunt om mee aan de slag te gaan.”
Benieuwd naar wat een financieringsregeling voor VvE’s in jouw gemeente of provincie kan betekenen? Bekijk de mogelijkheden.