Nieuws

Nieuws / 09-06-2021

Energietransitielening voor grote Rotterdamse VvE's gestart

De gemeente Rotterdam en SVn lanceren de Energietransitielening VvE Rotterdam. Deze Energietranstielening is onderdeel van het Rotterdamse Energietransitiefonds en speciaal bedoeld voor energiebesparende én woningverbeterende maatregelen voor Verenigingen van Eigenaars (VvE’s). Het doel van de regeling is dat appartements-eigenaren in de gemeente Rotterdam comfortabeler en met meer plezier in hun woning kunnen blijven wonen.

Het Energietransitiefonds Rotterdam is bedoeld voor het financieren van energiebesparende en woning- of gebouwverbeterende maatregelen. Deze projecten moeten de uitstoot van CO2 verminderen, woningen en bedrijfspanden verduurzamen en optimaliseren, de luchtkwaliteit verbeteren en het gebruik van fossiele grondstoffen verminderen. Het Energietransitiefonds Rotterdam wordt beheerd door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn).

De Energietransitielening VvE is een lening voor Rotterdamse VvE's met minimaal 8 eigenaars en met een aantrekkelijke rente. Om in aanmerking te komen voor de VvE-lening van het Energietransitiefonds moet de VvE minimaal twee maatregelen uitvoeren: één energiebesparende en één woningverbeterende maatregel. Voor zonnepanelen geldt een uitzondering en kunnen 100% gefinancierd worden.

Besparen en verbeteren

Als energiebesparende en duurzame maatregelen gelden onder andere isolerende maatregelen, het aardgasvrij maken van het gebouw en duurzaam opwekken, verwarmen, ventileren en verlichten. Onder gebouwonderhoud vallen werkzaamheden aan het dak, de gevel(s) en de vloer/kruipruimte. Bijvoorbeeld het onderhouden, verbeteren of vervangen van het dak, dakbedekking, goten, schoorstenen/ventilatiekanalen, dakkapel/dakopbouw, metsel- en voegwerk, balkons, installaties, kozijnen, ramen en deuren. Maar ook het vergroten van het gebouw, het verwijderen van asbest en het aanbrengen van zonwering zijn gebouwverbeterende maatregelen en dus te financieren.

SVn beheert het Energietransitiefonds

Een VvE met duurzame plannen kan een Energietransitielening VvE voor minimaal € 25.000 en maximaal € 500.000 aanvragen. Per appartementsrecht geldt een maximumbedrag van € 25.000. De aanvraag voor de lening start bij de gemeente Rotterdam. De VvE sluit de lening af bij  Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). SVn verstrekt, beheert en administreert de lening. De lening wordt beschikbaar gesteld met een bouwdepot. Een Energietransitielening voor kleine VvE’s met minder dan 8 leden is in de maak. De verwachting is dat deze lening in het laatste kwartaal van 2021 beschikbaar komt.

Duurzaam010

Op de websites duurzaam010.nl en vve010.nl kunnen geïnteresseerden terecht voor informatie, tips en adviezen over verduurzamen.

Foto: Rubén Dario Kleimeer / VVE-010