Rivium Header Foto

Nieuw leven voor Rivium: van verlaten kantorenpark naar bruisende stadswijk

Het bedrijventerrein Rivium in Capelle aan den IJssel, ooit bekend om de grootste leegstand van Nederland, ondergaat een grootschalige transformatie. Magis Real Estate werkt samen met de gemeente en vier andere vastgoedpartijen om het gebied om te vormen tot een volwaardig woon-, werk- en recreatiegebied. De eerste fase omvat ongeveer 5.000 woningen, diverse voorzieningen, horeca en detailhandel.

Robin Zweers, partner bij Magis Real Estate, vertelt dat de samenwerking met de gemeente en andere ontwikkelaars uniek is. “Op een organische manier is er een hechte coalitie ontstaan tussen alle partijen die allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben, een situatie die niet vaak voorkomt bij een gebiedsontwikkeling van dergelijke grootte.” In 2023 werd een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de ontwikkeling van 4.500 woningen. Magis Real Estate zal in de eerste fase circa 700 woningen realiseren.

Het nieuwe Rivium krijgt een hoge woondichtheid en voorzieningen zoals scholen, een plein aan de waterkant met horeca, winkels en zelfs een theater. Openbaar vervoer wordt verbeterd met deelauto’s, zelfrijdende busjes, snelfietsroutes en een watertaxi naar Rotterdam centrum.

Dit project is mogelijk dankzij de Transformatiefaciliteit.