Nieuws

Nieuws / 14-11-2018

NHG: “Alle ondernemers – starter of niet – komen in aanmerking voor een hypotheek met NHG”

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) beperkt de financiële risico’s van een eigen koopwoning en zet zich in om ondernemers en starters op verantwoorde wijze toegang te geven tot de koopwoningmarkt. Frederiek Busweiler, manager beleid bij NHG, over verkoopmethoden met prijsopdrijving, NHG voor een hypotheek met energiebesparende maatregelen, en mogelijkheden voor starters die zelfstandig ondernemer zijn of een flexcontract hebben.

Deze zomer zoomt SVn in op de starter op de koopwoningmarkt. We kijken tegen welke problemen mensen die hun eerste woning willen kopen aanlopen en wat overheden kunnen doen om starters op weg te helpen. Op de hoogte blijven? Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wat doet NHG om het starters makkelijker te maken?

Busweiler: “Bij NHG weten we uit ervaring dat veel starters zzp’er of flexwerker zijn. Voor deze specifieke groepen verbetert NHG de toegang tot een verantwoorde en betaalbare hypotheek. Het meest recente voorbeeld is de Inkomensverklaring Ondernemer, waarmee we álle ondernemers die langer dan twaalf maanden actief zijn, toegang geven tot een hypotheek met NHG. Dat is sinds december 2016 al mogelijk voor zzp’ers.”

En voor mensen met een flexibel contract?

“Voor een groot deel van deze groep, namelijk voor uitzendkrachten, bestaat de perspectiefverklaring. Hiermee is een nieuwe standaard neergezet die verantwoord eigenwoningbezit voor uitzendkrachten mogelijk maakt. Gekeken wordt naar de toekomstige inkomensmogelijkheden van deze mensen. Om in aanmerking te komen voor een perspectiefverklaring moet de uitzendkracht minimaal een jaar via hetzelfde uitzendbureau aan het werk zijn. Op dit moment wordt de verklaring door veel geldverstrekkers geaccepteerd met daarbij de mogelijkheid van NHG.”

Het viel Vereniging Eigen Huis op dat door verkoopmethoden met prijsopdrijving lager geprijsde woningen al snel boven de NHG-grens uitkomen. Wat vindt NHG hiervan?

“De NHG-grens is een belangrijk onderdeel van onze regelgeving. Wordt deze overschreden, dan is NHG niet mogelijk. Ook niet wanneer de overschrijding is ontstaan door opbieding of onderhandeling, terwijl de oorspronkelijke vraagprijs wel onder de kostengrens lag. We vinden het belangrijk dat woningkopers geen onrealistische verwachtingen hebben en hopen daarom dat hypotheekadviseurs hen hierover goed informeren.”

Wat weten starters vaak niet over NHG?

“Veel starters zijn onvoldoende op de hoogte van de voordelen en mogelijkheden van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Ze weten vaak wel dat NHG een rentevoordeel oplevert en dat dat bijdraagt aan een betaalbare woonfinanciering. Een hypotheek met NHG biedt echter veel meer. Het fungeert bijvoorbeeld als vangnet wanneer iemand zijn hypotheek niet meer kan betalen wegens omstandigheden die de financiële situatie beïnvloeden. Om consumenten beter te informeren, hebben we een animatiefilm gemaakt waarin we NHG in twee minuten uitleggen. Gemeenten en andere partijen zouden de film ook kunnen gebruiken in hun informatievoorziening.”

Hoe zit het met NHG voor een hypotheek tot 106% van de woningwaarde wanneer energiebesparende maatregelen gefinancierd worden?

“NHG stimuleert duurzame maatregelen. Afhankelijk per geldverstrekker is extra lenen ook met NHG mogelijk. Het grootste probleem is dat bij starters vaak onbekend is dat zij hiervoor een hogere hypotheek kunnen krijgen. Starters zijn over het algemeen wel vaak benieuwd naar de voordelen en mogelijkheden van energiebesparing. Daarom introduceerde NHG het Energiebespaarbudget. Dit is een klantvriendelijke variant van het bouwdepot, echter hoef je met het Energiebespaarbudget niet al vooraf te bepalen aan welk type energiebesparende voorzieningen je het uitgeeft. Tijd om nog even goed na te denken dus, maar met een financiering die alvast klaarstaat. Ter voorlichting en inspiratie is voor consumenten het boekje ‘Haal meer energie uit je hypotheek’ beschikbaar.”

Lees ook: Wat betekent een CPO-project voor gemeenten?

 

Frederiek Busweiler