Thuisbatterij Header

Hoe financier je een thuisbatterij?

Veel huishoudens in Nederland investeren in zonnepanelen en wekken zo hun eigen energie op. Goed voor het klimaat en goed voor de energierekening. SVn heeft de afgelopen jaren al heel wat zonnepanelen gefinancierd met onder meer de Duurzaamheidslening en de Stimuleringslening. Maar wist je dat je onze leningen ook kunt gebruiken voor investeringen in de opslag van energie? Een korte introductie van de thuisbatterij.

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij slaat opgewekte zonne-energie op voor later gebruik. Pas zodra de batterij vol is, wordt er stroom teruggeleverd aan het net. Hierdoor kan je zelf opgewekte energie gebruiken op momenten dat er weinig of geen zonlicht beschikbaar is, zoals 's avonds of op bewolkte dagen. Als de batterij leeg is, neem je automatisch stroom af van het elektriciteitsnet. Gemiddeld gebruik je 30 tot 50 procent van je opgewekte stroom zelf. Met een thuisbatterij is dat 60 tot 80 procent.

Wat kost een thuisbatterij?

Thuisbatterijen zijn er in verschillende soorten en maten. Lithium-ion thuisbatterijen  zijn de standaard. Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal kost een lithium-ionbatterij van 6 kWh € 4.000 tot € 5.000, exclusief installatie. De aanschafkosten dalen de komende jaren waarschijnlijk wel. Kijk op zelfenergieproduceren.nl of solarmagazine.nl voor een overzicht van accu’s en een indruk van de aanschafprijzen.

Thuisbatterij financieren?

Het financieren van een thuisbatterij is in een aantal gemeenten al mogelijk met een Duurzaamheidslening of Stimuleringslening van SVn. Wil je weten welke financieringsmogelijkheden voor verduurzaming in jouw gemeente beschikbaar zijn?

Bekijk het hier.