Nieuws

Nieuws / 07-01-2021

Zo werkt vrijstelling van overdrachtsbelasting voor woningkopers tot 35 jaar

Woningkopers van 18 tot 35 jaar betalen vanaf 1 januari 2021 eenmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop. Dat maakt de aankoop van een woning voor hen een stuk goedkoper. De Rijksoverheid wil met deze maatregelen starters en doorstromers meer kansen geven op de woningmarkt. Hoe werkt de vrijstelling precies?

De vrijstelling geldt als de overdracht van een woning bij de notaris plaatsvindt op of na 1 januari 2021. Het moment van overdracht bij de notaris is bepalend, niet het moment van tekenen van de koopovereenkomst. Vanaf 1 april 2021 geldt aanvullend dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000.

Andere particulieren die een woning kopen betalen 2 procent overdrachtsbelasting

Kopers van 35 jaar of ouder die in de woning gaan wonen betalen 2 procent overdrachtsbelasting.

8 procent overdrachtsbelasting als de woning niet hoofdverblijf is

Wie een huis koopt maar er níet zelf gaat wonen, gaat 8 procent overdrachtsbelasting betalen. Het hogere tarief geldt voor beleggers, maar ook bij de aankoop van een vakantiewoning en als ouders een woning voor hun kind kopen.

Koper heeft verklaring nodig voor vrijstelling

De koper heeft een schriftelijke verklaring nodig om gebruik te maken van de vrijstelling van overdrachtsbelasting. Daarin verklaart de koper dat hij aan de voorwaarden voor de vrijstelling voldoet. De koper geeft de verklaring af aan de notaris.

Meer hypotheek voor tweeverdieners

Vanaf 1 januari 2021 mogen tweeverdieners 90 procent van het laagste inkomen meenemen voor de berekening van de maximale hypotheek. Op dit moment is dat nog 80 procent. De verwachting is tweeverdieners hierdoor een hogere hypotheek kunnen krijgen.
SVn logo