Voormalige manege in Amersfoort wordt ‘meest duurzame wijk van Europa’

Aan de rand van het landgoed Nimmerdor in Amersfoort komt de ‘meest duurzame wijk van Europa’. De bouw van 56 houten woningen start in 2022. Dankzij financiering van de Transformatiefaciliteit komt het project sneller van de grond, zegt ontwikkelaar Maurits van Hoogevest van Holistic Development. “We hoeven nu niet door een rietje te ademen.”

Meer over de Transformatiefaciliteit

Nu staat er nog een vervallen manege op het terrein waar de wijk moet komen. Dieren zijn er ook. “We hebben pauwen in de schuur en in één van de lantaarnpalen woont een koolmees”, vertelt Maurits van Hoogevest. De oorspronkelijke bewoners krijgen een plekje in de nieuw te bouwen wijk. “We planten bomen en investeren in bewoonbare gevels, bijenkorven en insectenhotels.”

 

Huurwoningen, appartementen en luxe koophuizen

Het project Common Woods bestaat uit 20 sociale huurwoningen, 3 appartementen in het middenhuursegment en 33 luxe koophuizen. De houten woningen, naar ontwerp van architectenbureau Space & Matter, worden modulair gebouwd met duurzaam hout en hoge eisen aan de mogelijkheid tot circulariteit. De interesse is groot, merkt Van Hoogevest. “Inmiddels hebben al 1200 mensen hebben aangegeven dat ze hier wel willen wonen.”

 

Vorming van een gemeenschap 

In de nieuwe buurt draait het om aandacht voor ecologie en de vorming van een gemeenschap. Van Hoogevest: “Ook werken we aan een eigen cryptomunt, waarmee de wijkbewoners toegang krijgen tot de deelauto’s en –bakfietsen. Je kunt bijvoorbeeld munten verdienen als je in de gemeenschappelijke kas werkt.”

 

Makkelijk te kopiëren

De ontwikkelaar ziet de Amersfoortse wijk als een voorbeeldproject. “We willen dat Common Woods makkelijk te kopiëren is, zodat heel Europa straks kan afkijken hoe je betaalbaar en duurzaam modulair bouwt.”

Meer ruimte voor andere projecten

De voorfase van het project is mede gefinancierd door de Transformatiefaciliteit. “Dat helpt ons enorm”, zegt Van Hoogevest. “Het betekent dat we nu al dingen kunnen oppakken, het technisch uitwerken van de woningen bijvoorbeeld, die we anders veel later hadden gedaan.” Dankzij de voorfinanciering van Common Woods komen ook andere projecten sneller van de grond. “We hebben meer liquiditeit in ons eigen bedrijf om andere projecten op de starten. We hoeven niet door een rietje te ademen.” 


Andere aanpak

Van Hoogevest ontwikkelt vooral op ‘plekken met een vlekje’. “Dat zijn locaties waar woningbouw eerder mislukt is. Waarom het ons wel gaat lukken? Omdat we het anders aanpakken.” Zo bouwen toekomstige bewoners van Common Woods met elkaar aan een bijzondere gemeenschap. “Dat begint al voor de bouw, via het online community platform, waarop we de dialoog tussen de toekomstige bewoners faciliteren.”

Stroperig proces

De bouw van de wijk start in 2022. “Daar mikken we nu op”, zegt Van Hoogevest. “Het is te hopen dat we niet weer tegen vertraging aanlopen.” Vertragingen in de afstemming van besluitvorming door de gemeente zorgden ervoor dat de start van de bouw steeds iets opschoof. “Het is een stroperig proces”, vindt Van Hoogevest. “Iedereen doet individueel z’n best, maar het systeem is bureaucratisch en lineair, het faalt. Op deze manier komen we niet snel genoeg tot oplossingen voor de uitdagingen waar we voor staan.”

Zomercamping

De ontwikkelaar laat het hoofd niet hangen. Het manegeterrein is prachtig, ook zonder woningen. “Waarom zouden we daar geen gebruik van maken?” Van Hoogevest werkt daarom aan plannen voor een zomercamping op het terrein. “Er staan al twee yurts op het terrein voor het community building proces, dat smaakt naar meer. We hebben een aanvraag gedaan voor pop-upcamping. Meteen een mooie kans voor toekomstige bewoners om vast kennis te maken met de locatie.”

Meer informatie over de pop-upcamping: www.campcommongrounds.nl

 

Transformatieproject: Voormalig manegeterrein aan de rand van het landgoed Nimmerdor

Locatie: Amersfoort

Ontwikkelaars: Holistic Development 

Aantal woningen: 56

Oplevering: vanaf 2022

Yurts op het manegeterrein voor vakantiemogelijkheden gedurende de zomervakantie

Yurts op het manegeterrein voor vakantiemogelijkheden gedurende de zomervakantie

Van Hoogevest op de popupcamping

Van Hoogevest op de popupcamping