Nieuws

Nieuws / 30-08-2021

SVn bestaat 25 jaar

Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) werd vandaag in 1996 opgericht. In de afgelopen 25 jaar zijn we gegroeid van een uitvoeringsorganisatie naar maatschappelijk partner voor overheden en woningcorporaties. En dat vieren we.

SVn wordt opgericht op initiatief van Bouwfonds Nederlandse Gemeenten en haar aandeelhouders, de Nederlandse gemeenten. Doel van de stichting: het verstrekken van laagrentende leningen. “Wij hebben altijd tegen gemeenten gezegd: gebruik je eigen geld, pot het niet op”, blikt SVn-bestuursvoorzitter Jan Terlouw later terug. “Laat het geld niet werkloos op een rekening staan, doe er iets moois en zinvols mee!”

Stedelijke vernieuwing

De stichting komt rond de eeuwwisseling echt goed op stoom. De gemeenten verkopen Bouwfonds en storten een deel van de opbrengst in SVn. Met dit geld worden Bouwfonds Stimuleringsleningen voor investeringen in stedelijke vernieuwing verstrekt. Niet veel later introduceren we een lening waarmee starters op de woningmarkt nét een beetje extra kunnen lenen voor het aankopen van hun eerste woning, de Starterslening.

Starten, verduurzamen en ondernemen

Momenteel zijn bijna alle gemeenten en het merendeel van de provincies deelnemer van SVn. Je kent ons van de Starterslening, Duurzaamheidslening, Stimuleringslening of als fondsmanager van bijvoorbeeld het BNG Duurzaamheidsfonds en de Europese Jessica-fondsen. SVn verstrekt in 2020 bijna 14.000 leningen. Met onze leningen helpen we mensen en bedrijven verduurzamen, starters op de woningmarkt aan een eerste woning en ondernemers met ondernemen.

We kijken terug en vooruit

De komende maanden staan we stil bij een kwarteeuw Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten. We keren terug naar Hoevelaken, waar het 25 jaar geleden begon, laten zien wat nu doen en blikken vooruit. Hoe ziet SVn er over 25 jaar uit?