Nieuws

Nieuws / 14-11-2018

Radeloze starters: ze willen wel, maar kunnen niet

Starters hebben het op de huidige koopwoningmarkt niet makkelijk. Ze wíllen wel wat kopen, maar kunnen dat niet. Waar de een moeite heeft met de bijkomende kosten, krijgt de ander geen hypotheek vanwege zelfstandig ondernemerschap. Hoe gaan starters met deze struikelblokken om?

Winnie Koppers

Winnie Koppers (28) woont in Leiderdorp in een huurhuis in de vrije sector. Ze woont alleen en werkt als stewardess.

Winnie: “Wanneer ik mijn huur betaal, voelt het alsof ik geld weggooi. Ik stop dat bedrag liever in een koopwoning, maar weet dat ik voor een hypotheek een zak geld moet meenemen voor de bijkomende kosten. In mijn korte werkcarrière heb ik nog geen tijd gehad een grote buffer op te bouwen. Daarnaast gaat mijn salaris grotendeels naar alle vaste lasten. Dat ik alleen woon, helpt ook niet mee. Ik heb geen partner die deelt in de kosten.”

“Ik heb nog niet gesproken met een hypotheekverstrekker. Dat heeft denk ik toch geen zin, omdat ik veel geld zelf moet inbrengen. Bovendien zijn de prijzen op de woningmarkt nu erg hoog. Met het kleine bedrag dat ik in mijn eentje kan lenen, koop ik geen vergelijkbare woning als het appartement dat ik nu huur. En inleveren op ruimte wil ik liever niet.”

“De maatschappij focust zich erg op koppels. Er zijn weinig betaalbare woningen voor alleenstaanden. Gemeente Leiderdorp richt zich ook niet op starters. Het zou helpen als ik bijvoorbeeld een Starterslening kan krijgen. Verhuizen binnen regio 071 vind ik geen probleem, maar in andere gemeenten geldt vaak de voorwaarde dat je er al moet wonen om zo’n lening te gebruiken. Ik blijf dus maar doorsparen, maar hoop dat de bijkomende kosten financierbaar worden. Dan is voor mij het grootste struikelblok verholpen.”

Marieke Kuit- van Woesik

Marieke Kuit - van Woesik (26) huurt samen met haar man Geert Kuit (26) een eengezinswoning in Zevenaar. Ze runnen samen een aantal webshops in decoratie.

Marieke: “Onze huurwoning voelt als thuis, maar niet van ons. We investeren niet in dingen die we wel zouden willen hebben, bijvoorbeeld een schutting. Vrienden betalen evenveel voor hun hypotheek als wij voor onze huurwoning. Dat voelt frustrerend, want wij gooien het geld weg, terwijl zij iets opbouwen. We willen graag onze eigen plek, maar de bank zegt heel hard ‘nee’ als we om een hypotheek vragen.”

“Omdat we zelfstandig ondernemers zijn, kijkt een bank naar ons inkomen over de afgelopen drie jaar. We begonnen als net student-af en zijn inmiddels toe aan personeelsuitbreiding. Ons bedrijf groeit twee keer zo hard als toen we begonnen, maar gemiddeld genomen is het niet voldoende voor een hypotheek. Ik vind het jammer dat banken niet meer naar de groei en potentie van een onderneming kijken. Aan de andere kant snap ik het wel dat net opgestarte bedrijven te veel onzekerheid meebrengen voor een financier.”

“Volgend jaar mogen we opnieuw aankloppen bij de bank. Voor nu zitten we dus vast, maar accepteren die situatie. We werken hard verder en blijven ondernemers. Hoewel we duur wonen, wonen we ook ruim en mooi. En hoe beter het gaat met ons bedrijf, hoe meer we straks kunnen lenen. In de tussentijd blijven we gewoon rondkijken en dromen van onze toekomstige koopwoning.”

Starters woningmarkt