Vrouw Man Eerste Huis Kopen Verhuisdozen Bank 665X436

Je eerste huis kopen

Dit zijn de voordelen van een Starterslening:

  • Leen nét dat beetje extra voor jouw eerste huis
  • Betrouwbaar vangnet en extra zekerheid door NHG
  • De eerste drie jaar betaal je geen maandlasten

Vrouw Bank Salontafel Ipad 665X436

Eerste koopwoning met de Starterslening

Ben je een starter op de woningmarkt en op zoek naar financiering? De Starterslening van SVn is een aanvullende lening voor de aankoop van je eerste huis. Als de financiering van je eerste huis bij een reguliere bank (nét) niet lukt, dan is het mogelijk dat je via SVn net dat laatste stukje kunt lenen. 

Man Verhuisdoos 665X436

Toewijzing van je lening

Starterslening aanvragen? De gemeente, provincie of woningcorporatie die de lening verstrekt, bepaalt eerst of je aan de voorwaarden voldoet. Met een toewijzingsbrief vraag je een lening bij SVn aan.

Handige video: Starterslening uitgelegd

Bekijk het aanbod in jouw gemeente

Samen met 327 gemeenten, 9 provincies en 23 woningcorporaties biedt SVn leningen aan. Deze instanties bepalen ieder voor zich welke oplossingen ze bieden.

Fout bij het ophalen van de gemeenten. Probeer het later opnieuw.

Bezig met zoeken van leningen …

Fout bij het ophalen van de zoekresultaten. Probeer het later opnieuw.

{{ filteredSearchResults.length }} resultaten gevonden

Er zijn geen leningen gevonden voor {{ loanPurposeLabel }} in gemeente {{ currentMunicipality }}.

{{ currentMunicipality }} biedt wel onderstaande leningen aan:

{{ filteredSearchResults.length }} resultaten gevonden.

{{ formatParticipantSubTitle(participant) }}

Hoe werkt het aanvragen van een lening?

Verhalen Uit De Praktijk Priscilla

“De Starterslening was voor mij dé oplossing om het financiële plaatje rond te krijgen”

Het verhaal van Priscilla
Hoe kan ik met behulp van de Starterslening een woning aankopen?

De Starterslening overbrugt het verschil tussen de koopsom, aanneemsom of marktwaarde van de woning (de laagste wordt aangehouden) en het bedrag dat je bij de bank kunt lenen.

Hoe werkt de Starterslening?

De Starterslening bestaat uit twee delen:

- Een leningdeel dat annuïtair wordt afgelost: de Starterslening
- Een leningdeel dat oploopt: de Combinatielening.
 
Voor beide delen zijn er de eerste drie jaar geen maandlasten. En je betaalt de eerste drie jaar geen rente. De aflossing van de Starterslening komt de eerste drie jaar uit de Combinatielening. De Combinatielening loopt daardoor de eerste drie jaar altijd op. Na deze periode van drie jaar ga je rente en aflossing betalen. Op het moment dat je volledige rente en/of aflossing betaalt, los je op zowel de Starterslening als de Combinatielening af.

Wat kan ik financieren met de Starterslening?

De Starterslening is een aanvullende hypotheek bovenop je gewone hypotheek. De Starterslening overbrugt het verschil tussen de koopsom, aanneemsom of marktwaarde van de woning (de laagste wordt aangehouden) en het bedrag dat je bij jouw bank kunt lenen. Hierdoor kun je misschien tóch die ene woning kopen.

Toch heb je altijd wat eigen geld nodig. Er zijn kosten die je zelf moet betalen. Deze kosten noemen we ‘kosten koper’.

De Starterslening is maximaal 20% van de koopsom of aanneemsom (plus eventuele verbeter- of meerwerkkosten) óf van de marktwaarde uit het taxatierapport. Voor de Starterslening rekenen we met het laagste bedrag van deze twee. Als het bod dat je wilt uitbrengen hoger is dan de getaxeerde marktwaarde van de woning, kun je het verschil nooit financieren met de Starterslening. Wat je wil overbieden betaal je met eigen geld.

Hoe beoordeelt SVn mijn aanvraag en hoe hoog is de lening die ik kan verwachten?

Bij de beoordeling van een aanvraag voor de Starterslening voeren wij een financiële toets uit. Met deze toets bekijken wij in eerste instantie hoeveel geld je nodig hebt om de woning te kopen. Daarna kijken we hoeveel je kunt lenen bij een reguliere bank. Daarbij houden we rekening met onder andere: 

● Jouw inkomen
● Eventuele erfpachtcanon
● Partneralimentatie
● Studieschuld
 
Het verschil tussen de prijs van de woning en de hypotheek die de bank je wil geven is in principe de hoogte van je Starterslening. Dit verschil overbrugt SVn tot het maximum wat je gemeente per lening beschikbaar stelt. Als je veel eigen inbreng (spaargeld/bezittingen, schenking, erfenis etc.) hebt, kan de SVn Starterslening worden verlaagd.

Starterslening is maximaal 20% van de koopsom of marktwaarde uit het taxatierapport bij bestaande bouw, of de koop-/aanneemsom (v.o.n. prijs) bij nieuwbouw. Zowel bij bestaande bouw als nieuwbouw kunnen eventuele verbeter- of meerwerkkosten hierbij opgeteld worden, mits de NHG-grens van de gemeente niet wordt overschreden. Bij bestaande bouw rekenen we met de laagste waarde van de koopsom en de marktwaarde uit het taxatierapport. Als je bod hoger is dan de getaxeerde marktwaarde van je woning, kun je het verschil nooit financieren met de Starterslening. Het overbieden betaal je van je eigen geld. Lees hier meer over de voorwaarden
 
Wil je weten hoe veel je kunt lenen? Zoek de gemeente waarin jij wilt kopen op en vul de proefberekening in. Dit doen we conform de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Op een aantal punten wijken wij af van NHG. 

Wat is NHG?

Als je een huis koopt met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heb je meer zekerheid en vaak lagere maandlasten. Om in aanmerking te komen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, mag de waarde van jouw huis niet hoger zijn dan de actuele NHG-grens. Kijk voor meer informatie op www.nhg.nl.

Bekijk alle veelgestelde vragen