Nieuws

Nieuws / 24-09-2020

Minister Ollongren bezoekt voormalig Nibb-it-terrein, waar nu met hulp van de Transformatiefaciliteit woningen verrijzen

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft afgelopen woensdag een werkbezoek gebracht aan het voormalig Nibb-it-terrein in Breda. Daar realiseert Ontwikkelcombinatie NBU/Maas-Jacobs de komende jaren ruim 600 nieuwe woningen.

De minister kreeg in Breda tekst en uitleg over het project van een afvaardiging van SVn, Ontwikkelcombinatie NBU/Maas-Jacobs, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Breda. Daar waar ooit de bekende Nibb-it-zoutjes van de lopende band rolden worden binnenkort ruim 600 nieuwe woningen gebouwd. De eerste fase van het project is gefinancierd met behulp van de Transformatiefaciliteit.

Transformatiefaciliteit biedt uitkomst

Terwijl de woningnood in Nederland hoog is, gaan veel goede plannen nu nog niet door vanwege onvoldoende voorfinanciering. De Transformatiefaciliteit biedt daarbij uitkomst in de vorm van kortlopende zakelijke leningen van minimaal 1 en maximaal 3,5 miljoen euro. Daarmee kunnen ontwikkelaars de voorfase van woningbouwprojecten financieren. Wanneer de noodzakelijke vergunningen in de voorfase zijn verkregen en de bouwfase van start kan gaan, lossen de aanvragers de lening uit de Transformatiefaciliteit af. De Transformatiefaciliteit draagt bij aan woningbouwversnelling.

Met inzet van een lening uit de Transformatiefaciliteit is de Ontwikkelcombinatie NBU/Maas-Jacobs niet alleen in staat gesteld om de locatie van de voormalige Nibb-it fabriek tot ontwikkeling te brengen, maar tegelijkertijd een tweede en derde woningbouwproject in Breda versneld tot ontwikkeling te brengen.

Meer weten?

De Transformatiefaciliteit is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). SVn beheert en verstrekt de lening.

Foto's: Bart Hoogveld