Het tweede decennium van de 21e eeuw ligt achter ons. Een geschikt moment om de balans over de afgelopen tien jaar op te maken. Waar stond SVn tien jaar geleden, waar staan we nu en waar gaan we naartoe?
Rond 2010 was er sprake van laagconjunctuur en recessie. Dalende woningprijzen en gebrek aan vraag, zette de woningmarkt volledig op slot. Het verstrekken en beheren van de Starterslening werd één van de belangrijkste activiteiten van SVn. Daarna hebben we samen met onze deelnemers onder meer de Duurzaamheidslening, Blijverslening en Verzilverlening ontwikkeld. Ook ontstonden regelingen waarbij complexe vraagstukken met elkaar worden verbonden.
SVn ontwikkelde zich op het vlak van fondsmanagement. Vandaag de dag voeren wij het management over acht fondsen, waaronder het Nationaal Energiebespaarfonds, de Europese JESSICA-fondsen, het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE) en het BNG Duurzaamheidsfonds. In deze fondsen vullen publiek en privaat geld elkaar aan.
De rode draad is dat we samen met onze deelnemers en partners werken aan thema’s waar commerciële geldverstrekkers (nog) geen oog voor hebben. SVn is daarmee vaak voorloper met financieringsoplossingen die maatschappelijke waarde helpen creëren. Zo dragen wij bij aan het verbeteren van de kwaliteit van wonen en leven in Nederland.
Het afgelopen decennium laat duidelijk zien dat de dienstverlening van SVn is verbreed. Daarmee zijn de kosten voor de organisatie toegenomen. Wij hebben geen winstoogmerk en vanaf de oprichting van SVn hebben wij de beheervergoeding niet verhoogd of geïndexeerd. Helaas is dat, na bijna 25 jaar, niet meer mogelijk. Met onze deelnemers gaan wij hierover in 2020 in gesprek.
Het komende decennium staat de energietransitie hoog op de agenda. Onze uitdaging daarbij is het aanbieden van mogelijkheden aan huishoudens die minder draagkrachtig zijn, zodat iedereen uiteindelijk kan meedoen aan ‘de grootste verbouwing van Nederland’. En de Starterslening? Die blijft een belangrijk instrument voor gemeenten die starters op de koopwoningmarkt een steuntje in de rug te geven.
Jan Willem van Beek & Stella Vos
Directie
SVn
Interview Stimuleringslening Gelderland
De Stimuleringslening Toekomstbestendig Wonen van de provincie Gelderland is 100 keer verstrekt. Met deze lening kunnen Gelderlanders onder meer het duurzamer of levensloopbestendig maken van hun woning of het verwijderen van asbest financieren. Gedeputeerde Peter Kerris en wethouder Carla Koers van de gemeente Zevenaar ging in november 2019 op bezoek bij meneer De Koning in Zevenaar, de aanvrager van de honderdste Stimuleringslening Toekomstbestendig Wonen.
De leningen worden voor de helft gefinancierd door de provincie Gelderland. De andere helft financiert de gemeente. De Stimuleringslening Toekomstbestendig Wonen is al in 16 gemeenten in Gelderland beschikbaar. Maar dat worden er meer. Gedeputeerde Peter Kerris: “We willen dat alle Gelderlanders een lening kunnen aanvragen om hun huis te verduurzamen. Inmiddels hebben 20 gemeenten de verordening vastgesteld. We verwachten dat tegen het einde van het jaar meer dan 35 gemeenten meedoen."
De Stimuleringslening Toekomstbestendig Wonen wordt uitgevoerd door Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). “De lening stimuleert particuliere woningeigenaren om verder te kijken dan alleen energie besparen of langer thuis wonen”, legt relatiemanager Mia Buddingh van SVn uit. “Het is goed om te zien dat dat z’n vruchten afwerpt!”
Voor de meeste gemeenten is de lening een vervolg op een eigen Duurzaamheids- of Stimuleringslening. Buddingh: “Dankzij de bijdrage van de provincie kunnen gemeenten nu meer mensen helpen. Voordeel voor particuliere woningeigenaren is dat de nieuwe Stimuleringslening heel breed is. Je kunt met de lening het duurzaam maken van de woning financieren, maar ook het verwijderen van asbest en levensloopbestendig maken. Al moet altijd minimaal één energiebesparende maatregel genomen worden.”
Particuliere woningeigenaren van Gelderland die hun woning willen verbeteren kunnen minimaal € 2.500,- lenen en maximaal € 50.000,-. De provincie wil dat de regeling voor zo veel mogelijk inwoners beschikbaar is. Een uniforme regeling die zoveel mogelijk eigenaren van Gelderland helpt, is het doel. Daarom zijn in de stimuleringsregeling vier leenvormen opgenomen: Consumptief, Hypothecair, Verzilverlening en de Maatwerklening.
“Gemeente Zevenaar heeft hoge ambities; wij willen in 2040 energieneutraal zijn. Met de Stimuleringslening Toekomstbestendig Wonen kunnen wij door de samenwerking met de provincie twee keer zoveel woningeigenaren financieel ondersteunen. Gezien de opgave zijn wij daar uiteraard erg blij mee. We blijven daarom onze inwoners oproepen om te kijken of ze hun woning kunnen verduurzamen, bijvoorbeeld als ze toch al asbest gaan verwijderen of hun woning levensloopbestendig gaan maken.”
sluitenInterview Pia Bronsveld - Energiebespaarlening
In 2016 kreeg haar woning vloerisolatie, een hr-ketel en zonnepanelen. Ze had dit veel eerder moeten doen, zei ze. Hoe denkt Pia Bronsveld uit Rotterdam drie jaar later over de verduurzaming van haar woning?
Ze had ’s winters veel last van een koude vloer, vertelde Bronsveld destijds. “Ik zat met pantoffels en een kussen onder mijn voeten aan tafel. Sinds de vloerisolatie is dat niet meer nodig en heb ik warme voeten. Het verschil is zo merkbaar dat het als een luxe voelt. Verder maakt de nieuwe hr-ketel minder lawaai en stookt zuiniger dan de cv-ketel die we eerst hadden. We zijn altijd milieubewust geweest en dragen liever een dikke trui. Toch ging ons gasgebruik nog meer naar beneden, van 1.000 m3 naar 800 m3 gas per jaar.”
“Dankzij de zonnepanelen gaan we anders om met grote apparaten”, vervolgt Bronsveld. “We zetten de wasmachine en vaatwasser bijvoorbeeld aan als de zon schijnt. De energiemeter loopt dan niet op en dat geeft een goed gevoel. Alle energiebesparende maatregelen hebben ons nóg energiebewuster gemaakt. We ondervinden ze aan den lijve in onze eigen woning. Dat is toch anders dan wanneer je zegt: ik pak vaker de fiets in plaats van de auto. We vóélen duurzaamheid in ons wooncomfort.”
De wens om een groen dak op de uitbouw te maken, is er na drie jaar nog steeds. Bronsveld: “De Rotterdamse Dakendagen inspireerden ons om een bloemendak te maken in plaats van een sedumdak. We creëren dan geen dak met vetplantjes, maar een bloementuin. Van de gemeente Rotterdam krijgen we een subsidie per vierkante meter. We zijn nu in afwachting of de bitumen dakbedekking voldoet en zijn op zoek naar een bedrijf dat het groendak kan aanleggen. We willen iemand uit de buurt die niet onnodig veel kilometers hoeft te rijden, ook daarin zijn we milieubewust.”
De energierekening van Bronsveld zakte van 125 naar 70 euro per maand. “Met die winst lossen we de Energiebespaarlening grotendeels af, die we gebruikten om de energiebesparende maatregelen te financieren. Over zeven jaar is die lening bij het Nationaal Energiebespaarfonds afgelost en gaan we aan de maatregelen verdienen. In de tussentijd namen we ook nog wat kleinere stappen die weinig kosten, maar die onze woning wel duurzamer maken. Zo brachten we radiatorfolie aan en bevestigden kleine radiatorventilatoren die de warme lucht omhoog blazen. We bereiken daarmee eerder de gewenste temperatuur in huis. We kregen die tip van een lokale energieadviseur.”
“We willen graag een gasloze woning”, zegt Bronsveld. “Daarom overwegen we een elektrische verwarmingsketel en een inductiekookplaat. Dat laatste is echter niet zo eenvoudig als het klinkt, omdat de keuken dan deels opengebroken moet worden. Uiteindelijk gaan we voor energielabel A. Als we dan verhuizen – de droom is naar een energieneutrale woning – laten we een duurzaam en groen huis achter voor de volgende generatie.”
sluitenInterview Platform Woonstarters
Starters op de woningmarkt raken steeds verder op achterstand. Dat is niet alleen een probleem van de starter. Want onze toekomstige collega’s, verplegers, politieagenten en apothekers kunnen nergens wonen. Hoe brengen we daar verandering in? Meer bouwen! Focus op middenhuur! Ruimere financieringsmogelijkheden! Op Platform Woonstarters zoeken ontwikkelaars, overheden, beleidsmakers, experts en financiers samen naar innovatieve oplossingen.
Platform Woonstarters is een initiatief van SVn in co-creatie met Bouwfonds Property Development (BPD), De Hypotheekshop, Vereniging Eigen Huis, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), provincie Limburg, Gemeentebelang Nunspeet, gemeente Kaag en Braassem, gemeente Tiel, Urbannerdam en Ikbouwbetaalbaar. Ook is er ruimte voor bijdragen van politici en partijen uit de markt. De eerste editie van het digitale magazine van Platform Woonstarters werd op 1 oktober 2019 aangeboden aan de woordvoerders wonen in de Tweede Kamer.
“Ons gezamenlijke doel is de starter aan een woning helpen”, zegt Jan Willem van Beek, directeur van SVn. “En we hebben een duidelijke deadline: nog deze kabinetsperiode willen we de problemen van starters oplossen, dan wel oplossingen in gang zetten. Gelukkig lijkt na Prinsjesdag de urgentie nu ook in de Tweede Kamer door te dringen. Maar de starter van vandaag is nog niet geholpen.”
De woningprijzen blijven stijgen. “Jonge huishoudens kunnen dit niet meer betalen”, schrijft hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer in de eerste editie van Platform Woonstarters. “Zij profiteren niet van de waardestijging, omdat ze hun koopbeslissing noodgedwongen steeds langer uitstellen. Daardoor wordt het voor hen lastiger om op oudere leeftijd alsnog een woning te kopen, terwijl dat met gezinsuitbreiding vaak wel nodig is. We spreken ook wel van een verloren generatie op de woningmarkt.”
De aan het platform verbonden partijen vinden dat dé oplossing niet bestaat, maar dat er wel een scala aan oplossingen (nodig) is waarbij partijen zelf, maar ook in samenwerking, de verantwoordelijkheid moeten nemen. Op Platform Woonstarters worden inspirerende ideeën en concrete handvatten voor beleidsmakers en bestuurders gedeeld.
Boelhouwer ziet de Starterslening, sociale koopwoningen, erfpachtconstructies, en premies en bouwsparen als instrumenten om de positie van koopstarters te versterken. Volgens BPD is het vergroten van huurwoningen in het middensegment noodzakelijk om doorstroom te bevorderen. De Hypotheekshop pleit voor de mogelijkheid om eens in het leven de kosten koper mee te financieren in de hypotheek. VNG-commissielid Laurens Ivens vindt dat “Rijk, provincies, gemeenten, ontwikkelaars en corporaties de handen ineen moeten slaan om de volkshuisvesting op orde te brengen, zodat starters daadwerkelijk een goede start hebben”.
Platform Woonstarters verschijnt elke twee maanden met een thema-editie. De 1ste editie ging over de huidige positie van starters op de woningmarkt. Editie 2, 3 en 4 gingen over respectievelijk huur, financieren en bouwen.
sluitenInterview Reborn - Transformatiefaciliteit
De eerste financiering uit de Financieringsfaciliteit binnenstedelijke transformatie is verstrekt aan RE:BORN Real Estate uit Amsterdam. De ontwikkelende belegger gebruikt de financiering voor de herontwikkeling van de voormalige postkantoor locatie in het centrum van Hoofddorp. RE:BORN kocht het oude postkantoor en naastgelegen gebouw in 2018. Sindsdien werken zij samen met de gemeente Haarlemmermeer aan een (her)ontwikkelingsplan.
Mooie transformatieplannen vragen veel van de ontwikkelaar zelf, vanwege het ontbreken van voldoende voorfinanciering. Banken geven geen gehoor totdat de Omgevingsvergunning definitief is. Daarmee kunnen de voor Nederland zo belangrijke woningbouwprojecten niet de gewenste versnelling krijgen. “Met een lening uit de Transformatiefaciliteit kan SVn, juist in die risicovolle voorfase, vaak net dat benodigde duwtje in de goede richting geven”, zegt Nico van Est, fondsmanager bij SVn. “SVn werkt met publiek geld in een omgeving waar de markt faalt. Daarin moeten wij scherp zijn. Wat kan de markt zelf oplossen en waar is ondersteuning nodig. De geldlening uit de Transformatiefaciliteit is geen subsidie. Een slimme ontwikkelaar kan door gebruik te maken van deze hefboom, wel optimaal rendement halen over zijn eigen vermogen. Het eigen vermogen kan over meerdere te ontwikkelen woningbouwprojecten worden verspreid. Daardoor kunnen er meer woningen worden gerealiseerd op locaties waar dat nodig is.”
“De Transformatiefaciliteit, gericht op binnenstedelijke transformaties, is RE:BORN op het lijf geschreven. Door het benutten van de financiering uit de Transformatiefaciliteit is voor de (her)ontwikkeling in Hoofddorp de juiste mix ontstaan tussen eigen en vreemd vermogen en kunnen we ons eigen vermogen beter benutten”, zegt Niel Slob, directeur en eigenaar van RE:BORN. “Hiermee kunnen we tegelijkertijd ook andere centrumlocaties in Den Haag en Amsterdam verder op gang brengen. Met deze mogelijkheden kunnen we verder bouwen aan onze serie van functievrije RE:BORN gebouwen. Gebouwen die zich continu kunnen aanpassen aan nieuwe functies: dierbare, gezonde, dynamische, circulaire en interactieve gebouwen zitten in ons DNA.”
“De financiering van dit project draagt indirect bij aan het realiseren van circa 250 (zorg)woningen in Hoofddorp, Den Haag en Amsterdam”, legt Saman Mohammadi, directeur en eigenaar van RE:BORN uit. “Hiermee brengen we gezamenlijk de gewenste woningbouw versnelling op gang en versnellen wij de ontwikkeling van functievrije RE:BORN gebouwen, passend bij onze idealen.”
Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft € 38 miljoen beschikbaar gesteld. Eind 2019 staat de teller op ruim € 10,5 miljoen aan gecommitteerde financieringsaanvragen met 778 woningen op 4 verschillende binnenstedelijke projectlocaties. Door de eigen vermogensversterking levert het een extra ‘treintje’ aan vervolgprojecten op van naar schatting nog eens 520 woningen.
sluiten€ 1,30 miljard
aan financiële regelingen
€ 875 miljoen
aan fondsen
Totaal toevertrouwd vermogen
€ 2,18 miljard
15.095
leningen
€ 173
miljoen
71.863
leningen
€ 1,078
miljard
€ 600 miljoen
21.574 projecten
€ 100 miljoen
13 projecten
€ 90 miljoen
101 projecten
€ 25 miljoen
10 projecten
€ 14 miljoen
17 projecten
€ 18 miljoen
15 projecten
€ 20 miljoen
20 projecten
€ 8 miljoen
8 projecten
Ons jaarverslag verschijnt volledig digitaal. Hier vindt u een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen en de gehele financiële verantwoording. Download hem hieronder als PDF.
Download PDF