Nieuws

Nieuws / 04-07-2022

Blog: Hoe de financieel adviseur voor een lagere energierekening zorgt

Energie is momenteel misschien wel de grootste onzekere factor in het huishoudboekje. De prijzen schieten omhoog. Het nemen van energiebesparende maatregelen is populairder dan ooit. Gelukkig zijn er veel leningen en subsidies die deze ingrepen betaalbaarder maken. Het is wel handig als jij als financieel adviseur helpt zoeken naar de juiste financieringsoplossing. Ben jij op de hoogte?

Laat ik beginnen met een tip: kijk eens op het platform ‘Verbeter je huis’. Hier kunnen woningeigenaren eenvoudig een eerste beeld krijgen van de huidige energiezuinigheid van hun woning, welke verbeteringen mogelijk zijn, en wat de kosten en besparingen zijn van deze maatregelen. Ook handig: de website geeft informatie over de subsidies en financieringsopties waar je als woningeigenaar gebruik van kan maken. Ken jij ze allemaal al?

Stijgende energielasten

De energierekening, wat moet ik daar nou mee? Ik hoor het vaak als ik financieel adviseurs spreek. Zonde, want het is een actueel thema. Het deel van het inkomen dat opgaat aan de factuur van de energieleverancier wordt immers steeds groter. Gelukkig worden er allerlei oplossingen bedacht om energiebesparende maatregelen te financieren. Zo ook door SVn.  

Duurzaamheidsleningen, Stimuleringsleningen en Verzilverleningen

Provincies en gemeenten stellen lokale regelingen beschikbaar in de vorm van Duurzaamheidsleningen, maar ook Stimuleringsleningen, Verzilverleningen en de Maatwerklening van SVn zijn soms in te zetten voor het verduurzamen van de woning. Zeker de Verzilverlening, waarbij de overwaarde wordt benut, kan een prima oplossing bieden.

Weet wat er te krijgen is

Wat je daar als financieel adviseur mee moet? Zorg dat je weet wat er beschikbaar is. Natuurlijk vraagt dat iets van je kennis en kunde. Want juist door gebruik van alle beschikbare financiële mogelijkheden, bied je je klant meerwaarde. Met een betrokken en compleet advies bied je de klant uinzicht en zal hij genegen zijn om mee te doen in de energietransitie. Hij krijgt een lagere energienota; meer comfort en een woning die klaar is voor de toekomst.

Deskundig advies

Op korte termijn willen we in Nederland 2,5 miljoen woningen isoleren. Dat lukt alleen als iedereen een steentje bijdraagt. Ook de financieel adviseur, die met zijn deskundig advies de financiering van energiebesparende maatregelen tóch rond krijgt. Heb je nou al op ‘Verbeter je huis’ gekeken?

Reint Brondijk is relatiemanager Groningen, Friesland en Drenthe van SVn. Dit is een ingekorte versie van een artikel dat hij schreef voor vakblad De HypotheekAdviseur.