Nieuws

Nieuws / 05-03-2020

5 vragen aan portefeuillebeheerder Tjalling ter Schuur

SVn is fondsmanager van verschillende fondsen. Met geld uit deze fondsen wordt onder meer ondernemerschap en energiebesparing gefinancierd. 5 vragen aan portefeuillebeheerder Tjalling ter Schuur.

SVn beheert op dit moment 5 Nederlandse en 4 Europese fondsen. Met geld uit deze fondsen wordt onder andere de Rotterdamse haven nieuw leven ingeblazen en worden particulieren, VvE's en scholen geholpen bij de financiering van energiebesparende maatregelen. 

Wat voor werk doe je?

“Ik ben portefeuillebeheerder bij SVn. Dat doe ik voor de Europese JESSICA-fondsen ED, FRED en SOFIE en het BNG Duurzaamheidsfonds. Dat zijn fondsen die zakelijke leningen verstrekken. Al deze leningen tezamen heb ik in ‘portefeuille’. Ik ben het eerste aanspreekpunt voor de ondernemer (leningnemer) en beheer de leningen. Ik begon met een kleine portefeuille, maar die is in de loop der jaren steeds groter geworden. SVn heeft er meer fondsen bijgekregen en de fondsen die we hebben zijn gegroeid. Op zich niet erg, want als alles goed gaat, heb ik er niet veel werk aan.”

Hoe bedoel je?

“Als iedereen rente en aflossing betaalt hoef ik bijna niets te doen, maar zo werkt dat in de praktijk niet. De fondsen zijn er juist voor initiatieven die zonder onze hulp niet van de grond komen. Dat zie je bijvoorbeeld bij energieprojecten.

Er zijn toch wel meer financiers…

“Banken hebben daar eigenlijk alleen oren naar als de techniek al bewezen is. Als dat niet het geval is willen ze niet - of niet alles - financieren. Op zo’n moment kloppen ondernemers bij een fonds aan voor financiering. Risico’s kennen en signaleren is dus extra belangrijk. Waar dreigt het fout te gaan? Wat kunnen we er aan doen?”

Wat is een signaal dat er iets niet goed gaat?

“Als er geen rente en aflossing binnen komt, ga ik meteen in overleg met de klant. We kijken eerst wat we samen kunnen doen om tot een oplossing te komen. Onze focus is niet puur financieel, we kijken ook naar de maatschappelijke opbrengst en impact. Uiteindelijk vinden we meestal wel een oplossing. Bijzonder, want er zitten best wat innovatieve en meer risicovolle projecten in de portefeuilles.”

Wat is jouw favoriete project?

“Moeilijk kiezen. Ik denk Rainmaker of Ampyx Power, allebei innovatieve initiatieven. Rainmaker (waar SOFIE in investeert) ontwikkelt windmolens die door condensvorming warme lucht of vervuild water omzetten in schoon drinkwater. Ampyx Power (met steun van ED) is het bedrijf achter de PowerPlane, een onbemand vliegtuig dat windenergie 'vangt'. De toestellen zijn aan een platform verbonden met een kabel. De kabel zit vast aan een generator, die de stroom opwekt. Super gaaf project.”